Gastronebe zakrývají mraky tak těžké, že dokážou polámat i michelinské hvězdy. Nemine den, abychom nečetli smutné zprávy o tom, kde kdo zavírá. A do toho přiletí sojka jako z Krkonošských pohádek a hlásí: Ve Špindlu bude nový hotel! Divit se musí i Krakonoš.
V samém centru města, vedle nejluxusnější adresy, vedle hotelu Savoy, otevírá brány hotel Soyka. Je trochu méně posh než Savoy, místo fine diningu čekejte spíš bramboračku a buchtičky se šodó, ale může brzy patřit k nejpříjemnějším horským hotelům v Krkonoších.
„Zní to jako sebevražda, zní to jako bláznovství, že jo?“ ptá se po cestě z hor do Prahy v celkem dobré náladě Jiří Gajdošík, šéf hotelové skupiny Asten Hotels, která Soyku provozuje.
A vysvětluje: „Pracovali jsme na tom přes dva roky, mělo být hotovo už loni. Nepovedlo se a pak jsme to po zmrazení všech plánů v březnu zase rozjeli s vizí být připraveni na léto. Až v půlce srpna jsme rozjeli zkušební provoz. Teď jsme ale ready, v listopadu doděláme spa a na sezonu jsme připraveni. Chceme dát všem signál, že české hory fungují a mají co nabídnout, třeba září bylo z našeho pohledu až překvapivě úspěšné,“ říká Gajdošík.
A dodává: „Samozřejmě se s obavou díváme na utahování šroubů, tak jako všichni, ani my moc netušíme, co se teď bude dít.“
Hotel Soyka je bývalý hotel Westend a je v těsném sousedství luxusnějšího Savoye, s nímž býval dokonce dřív propojen. Teď je to nová a samostatná jednotka. „Je to přírodní horský harmonický hotel v moderním střihu. Člověk by v něm měl cítit sepětí s přírodou, bude ji mít v každém pokoji. A pokoje jsou i trochu víc zaměřené na rodiny, máme jich tu víc a jsou to vlastně rodinná apartmá,“ popisuje nový přírůstek ve Špindlu Iva Gajdošíková, která stojí za celým konceptem a designem hotelu s 26 pokoji.
Cenově je Soyka 10 až 15 procent pod sousedním slavným Savoyem, za pokoj teď zaplatíte 2700 korun na noc, v nejvyšší zimní sezoně kolem 5 tisíc. Restaurace Soyky, hospůdka, jak jí manželé Gajdošíkovi říkají, je zaměřená spíš na českou klasiku a jídla z josper grilu než na světovou kuchyni.
Soyka patří úspěšnému podnikateli Antonínu Pačesovi, který vybudoval firmu Excon na ocelové konstrukce a který má ve Špindlerově Mlýně už několik ubytovacích projektů. A Asten Hotels se o ni, stejně jako o Savoy (patřící developerovi Luďku Sekyrovi) starají v pronájmu.
Asten Hotels spravují kromě teď již dvou špindlerovských hotelů další tři v Praze. „Praha je teď samozřejmě katastrofa. V létě to vypadalo, že se nadechneme, a třeba náš hotel na Klárově měl v srpnu tržby na úrovni 65 procent loňska. Ale teď, jak přestali přijíždět Němci, je to zase celé u ledu. Hotel v Nerudovce jsme museli znovu zavřít. Nevíme, co bude, a počítám, že příštích 12 až 15 měsíců to prostě bude takhle,“ myslí si zkušený hoteliér Gajdošík.
„Jak to bude v zimě, to jde trochu mimo nás. Nemáme obvyklý tlak na rezervace, jako jsme měli loni. Touhle dobou lidé už rezervovali Vánoce, silvestr, jarní prázdniny. Teď všichni vyčkávají, všichni jsou opatrní,“ popisuje new normal roku 2020.
Gastro a hotelnictví roku 2020 čelí asi největší zkoušce v moderní historii. Pokud by si ale člověk myslel, že to třeba pročistilo nezdravý tlak na mzdy personálu a obtíže dobré lidi do kuchyně a na plac sehnat, je bohužel na omylu.
„Strašně moc lidí teď z gastra odešlo. Navždy. Našli si jinou, klidnější, a hlavně jistější práci. Takže shánění kvalitního personálu je pořád těžká disciplína,“ říká Gajdošík. Ke stávajícímu personálu v Savoyi přibral do Soyky dalších 12 lidí, management ale zůstal stejný. „Přihodit jednu lokaci navíc nebylo z hlediska managementu tak složité. Musíme dělat nové věci a trochu si naložit i v téhle těžké době,“ uzavírá.
A doufá, že tak jako Trautenberk nedostal pírko z Krakonošovy sojky, které si zamanul, nedostane ho ani covid-19 z jeho Soyky.