Technologický startup SentiSquare, který využil technologii NLP k vytvoření umělé inteligence se schopností pochopit a zpracovat text téměř v jakémkoliv jazyce, získal jeden milion eur na další rozvoj. Částku dohromady složila česká IT firma IXPERTA a venture kapitálový fond Fazole Ventures miliardáře Pavla Boušky.

NLP, z anglického Natural Language Processing, je rychle rostoucí obor zaměřující se na využití algoritmů umělé inteligence pro zpracování a porozumění textu.

Firma se rozhodla využít podpory z Česka, přestože nedávno získala nabídku na akvizici ze Spojených států. Získané finance poputují zejména do dokončení vývoje stávajícího produktu a uvedení nového no-code NLP produktu na český trh a později i do zahraničí.

Pod označením no-code NLP je zjednodušeně myšlen software, pro jehož ovládání není potřeba NLP expert či jiný specializovaný vývojář. Pro firmy toužící po automatizaci je tak „no code“ mnohem dostupnější a je po něm poslední rok ve světě velká poptávka, a to i v segmentu menších firem, které si jinak AI řešení nemohou dovolit.

„V podstatě každý měsíc v tomto oboru dojde k  zásadnímu posunu. A protože je dnes téměř veškerá komunikace digitalizovaná a převeditelná na text, je obrovský tlak, aby se tyto algoritmy rozvíjely a aby fungovaly,“ říká Tomáš Brychcín, CEO SentiSquare.

Zapojení AI řešení do firemních procesů zažívají obrovský boom zejména v posledních letech, což hraje do karet technologickým firmám působícím v této sféře. A jak je vidět, situace láká i investory.

„Vývoj Sentisquare sledujeme už od jejich spin-out z univerzitního výzkumu. Věříme týmu, jejich technologickému řešení, a hlavně jeho přidané hodnotě pro řadu klientů, kteří řeší péči o zákazníky. Pánové mají před sebou velký úkol další expanze a jsme rádi, že jim v tom můžeme pomoci,“ říká Pavel Přikryl z Fazole Ventures, fondu zaměřeného na investice do technologických startupů.

Automatizace je důležitá především v oblasti zákaznických služeb, kde se pracuje s velkým množstvím textů. A tam již právě plzeňská technologická firma SentiSquare působí od roku 2014. 

Společnost využívá algoritmy NLP ke zpracování a analýze komunikace mezi firmami a jejich zákazníky. Její řešení automatizuje rutinní práce okolo e-mailů, jako je například přeposílání e-mailů na cílové adresy, odpovídání na časté dotazy či zpracování příloh. Mimo to zpracovává i zpětnou vazbu od zákazníků a nabízí analytiku hovorů pro call centra.

Využívají ho firmy z různých segmentů, ať už jde o energetiku, nebo e-commerce. Stálými klienty jsou například E.ON, Rohlík.cz, Albert, T-Mobile či AAA Auto. Firmy tímto způsobem šetří rutinní práci svým zaměstnancům, kteří se tak mohou soustředit na jiné úkoly.

SentiSquare je ve svém jádru vědecko-technologická firma, kterou v roce 2014 založili tři kolegové a vědci z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Vášeň pro vědu se ostatně prolíná celou historií SentiSquare. Vývojáři například implementují všechny algoritmy sami, využívají své vlastní knihovny pro NLP, a to včetně nízko-úrovňových výpočtů a optimalizací, což v tomto oboru není běžné.

Nyní se vědecká vášeň projevila v touze dokončit nový produkt, na kterém pracují už dva roky. Jeho uvedení na trh plánují díky investici ještě letos.