Focení jídel v restauracích není žhavým tématem jen pro šéfkuchaře, ale už i pro vědce. Ti dokonce prokázali, že lidem, kteří se chvíli mazlí s pořizováním snímku, chutná víc!

Je v pořádku, když si lidé v restauracích fotí jídlo? Například telavivská restaurace Catit navrhla talíře, které jsou k zvěčňování tamních pokrmů určeny. Naopak v New Yorku začali mnozí šéfkuchaři focení ve svých podnicích zakazovat. Zajímavý je i příběh restaurace Ko Davida Changa, která prošla od roku 2008 vývojem z „Ne, u nás si jídlo rozhodně fotit nebudete“ po „Směle do toho“.

Došlo to tak daleko, že se o tenhle fenomén už zajímají dokonce i vědci. Na univerzitách Saint Joseph a San Diego provedli výzkum, jehož 120 účastníků dostalo kousek dortu (pro zajímavost, šlo o Red Velvet Cake) a mohli si vybrat, jestli se do něj rovnou pustí, anebo si ho nejdřív vyfotí. Totéž měli provést s miskou ovocného salátu.

Výsledky byly překvapivé. Lidem, kteří sáhli po foťáku, respektive mobilu, připadal zákusek chutnější než ostatním; u ovocného salátu to přitom vyšlo nastejno. U druhého pokusu se proto badatelé zaměřili na potenciální rozdíl v případě jídla připraveného z běžných versus dietních surovin. Všichni dostali týž dort, ale některým účastníkům bylo řečeno, že v něm je odtučněná šlehačka. Zvěčnit ho měli tentokrát všichni. A výsledek? Lidem, kteří se domnívali, že mají odlehčenou verzi, chutnal dort méně.

Překvapivé souvislosti

Nejzajímavější byla poslední část výzkumu: vědci zjistili, že když víte, že ostatní také jedí zdravé jídlo, může pořízení fotky zvýšit váš apetit. Jinými slovy, když budete na Instagramu projíždět snímky superzdravých smoothies a chia pudinků, svůj mozek tím přesvědčíte, že vám takové variace chutnají víc, než doopravdy.

Studie zároveň ukázala, že lidé, kteří si jídlo nejdřív fotografují, z něj mají větší požitek. Při focení totiž musíte zvažovat vhodný úhel, světlo, kompozici a to všechno nějakou dobu trvá. A právě oddalování dává mozku čas na to, aby si mezitím vytvořil představu o chuti, která bývá mnohem komplexnější – zkrátka lepší.

Právě souvislost mezi focením a požitkem z jídla vysvětluje, proč si mnozí z nás udělali z focení jídla příjemný rituál, na kterém trvají. Jako by měli pocit, že když snímek nepořídí, bude jídlu něco chybět.

Jak na to?

  • Zapomeňte na automatický blesk. Pokud vyhodnotíte, že v místnosti není dostatek světla, raději nefoťte. Je to neuctivé vůči dalším hostům, nehledě na to, že s přímým bleskem jídla prostě nevypadají dobře.
  • Pizzu nebo polévku, zkrátka jídla, u kterých nejde o vrstvy, klidně vyfoťte shora. Pokrmy, které mají suroviny ve vrstvách nebo u nichž hraje důležitou roli textura (hamburger, rozkrojený steak), je lepší fotit ze strany. Nejlépe z úhlu vašeho pohledu tak, jak před vámi jídlo přistálo. Většina šéfkuchařů totiž myslí i na to, z jaké strany je nejlepší, aby host pokrm poprvé spatřil.
  • Přidejte lidský faktor. Jestli chcete opravdu pěknou fotku – podobnou těm, jaké vídáte na blozích nebo v časopisech o vaření – zahrňte do kompozice lidi. Můžou to být třeba ruce kamaráda nebo přítelkyně držící příbor nad talířem s jídlem. I tohle vám přinese nějaký ten „lajk“ navíc.
  • Nerušte okolí. Nestoupejte si a nepobíhejte s foťákem okolo stolu. Pro ostatní hosty je to v lepším případě úsměvné, v horším obtěžující.

Původní článek byl publikován na Jídlo a radost, blogu, který vzniká v Ambiente.