Nedávno zahraničními médii prolétla zpráva o tom, že Henry Kravis a George Roberts opouštějí své výkonné pozice v KKR. Na první pohled v tom pro mnohé nic zajímavého není, ve světě private equity to však znamená konec jedné éry.

Oba pánové, mimochodem bratranci a dnes dolaroví miliardáři, vybudovali z malé investiční firmy jednoho z největších hráčů na světě, který dnes spravuje aktiva za 430 miliard dolarů, tedy téměř 9,5 bilionu korun.

Celé to přitom začalo relativně skromně, když se Kravis s Robertsem, toho času oba pracující pro dravou investiční banku Bear Stearns, v roce 1976 rozhodli opustit svá místa. Plán na vlastní investiční společnost stvrdili večeří v italské steakové restauraci Joe & Rose v New Yorku. A jejich počin, na rozdíl od zmíněné restaurace, funguje dodnes.

Původně měli ještě třetího spoluzakladatele Jeroma Kohlberga, který byl jejich mentorem ještě z dob Bear Stearns. Odtud mimochodem pramení firemní akronym KKR – Kohlberg Kravis Roberts.

Kohlberg nicméně firmu v roce 1987 opustil, což bylo ještě před obchodem, díky němuž se spojení tří písmen stalo globálně známým. V roce 1988 se totiž borci z KKR rozhodli koupit firmu RJR Nabisco, která vznikla fúzí tabákového a potravinářského impéria a která byla známá jak pro cigarety Camel, tak třeba sušenky Oreo.

KKR gigantickou společnost koupilo za tehdy bezprecedentních 25 miliard dolarů. Jednak šlo o přihazovací válku, kde byl zapojený i tehdejší management, a jednak se z toho stal největší obchod tohoto druhu v historii. Sami do něj nicméně vložili jen něco málo přes 15 milionů dolarů, jinými slovy ani ne desetinu procenta. To proto, že v KKR byli pionýři toho, čemu se říká leverage buy-out.

Princip je relativně snadný – na akvizici si drtivou většinu peněz půjčíte (nejčastěji mixem institucionálních investorů v kombinaci s bankovním financováním) a ručíte přesně tím, co kupujete. Své dluhy pak splácíte z cash flow, které daná firma generuje, nebo ji jednoduše výhodně, nicméně často i predátorsky a chladně porcujete a prodáváte.

Pokud vše šlape, jde pro strůjce a jejich investory o náramný byznys, který vystřelil na vrchol řadu private equity firem jako KKR. Slavný nákup RJR Nabisco však zanechal všem spíše hořkou pachuť.

Pod taktovkou KKR tabákovo-potravinářský obr nikdy kýžené zhodnocení nepřinesl. Firma v roce 1991 opětovně vstoupila na burzu, a ačkoliv se ze začátku akciím dařilo, na uspokojení všech stran to nikdy nestačilo. V roce 1995 KKR vyměnilo svůj podíl za vlastnictví jiné společnosti – Borden Inc. Ani té se však nedařilo, a tak po letech mizérie skončily pro KKR, respektive pro její fond z roku 1987, obě investice ztrátou.

Kravis s Robertsem nicméně svou reputaci napravili, neb ze stejného fondu financovali několik úspěšných transakcí, jako například leverage buy-out Duracellu a následně řady dalších společností. Dnes hrají globální ligu, podobně jako třeba Carlyle Group nebo Blackstone.

Na jejich úspěchu se však šlo svézt i „z ulice“. KKR totiž samo vstoupilo v roce 2010 na burzu, kde jeho akciový titul s příznačným tickerem KKR od startu připisuje 600 procent, přičemž jen za letošek je to více než 70 procent.

Z pozic výkonných ředitelů odcházející zakladatelé za sebou nechávají říši, která má globálně rozesetý kapitál v tolika aktivech, že bez vyhledávacího filtru by jejich seznam na webu ani nemohli mít. Z těch známějších investic stojí za zmínku například Epic Games, Lyft či Wolt, nicméně celá řada investic se nachází v energetice, nemovitostech nebo přímo na kapitálových trzích.

A stejně jako Kravis s Robertsem fungovali v režimu co-CEOs, budou takto pokračovat i jejich následovníci Joe Bae a Scott Nuttall. Oba jsou ve firmě od roku 1996.

Původní šéfové zůstávají v představenstvu a u příležitosti výměny uvedli, že na trhu je dnes obrovská potřeba soukromého kapitálu, který bude firmy podporovat. „Těšíme se na to, co přichází, a na to, že budeme nadále naplňovat naši misi – pomáhat budovat důchody a obživu stovkám milionů lidí po celém světě.“

Cynik by poznamenal, že vzhledem k reputaci private equity světa a leverage buy-out obchodů to zní možná trochu komicky, nicméně v KKR má zainvestováno nejen velká řada penzijních fondů. A firma, založená v Joe & Rose, má výsledky.