Na český trh vstupuje nový developer. V pražských Holešovicích postaví pět set bytů, netají však mnohem větší ambice. Aktuálně začala pod taktovkou Cresco Real Estate první etapa developerského projektu SO-HO, který promění zanedbaný brownfield po podniku Tesla ve funkční část města.

Několik let nevyužívaná průmyslová budova projde kompletní přestavbou a díky revitalizaci se do industriální skořápky vejde 148 nadstandardních malometrážních bytů, které by měly být dokončeny do dvou let.

Následně tu ve třech etapách vyroste typicky holešovický blok. Cresco plánuje v Holešovicích do roku 2025 proinvestovat na sto milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun, a celkem postavit téměř pět set bytů.

Developer svůj premiérový projekt na českém trhu připravuje už deset let, během kterých prošel řadou změn. Ze dvou původně plánovaných kancelářských věží se stal čistě rezidenční blok s komerčním parterem, zelenými střešními terasami i vnitroblokem, který bude přístupný i veřejnosti.

Jeden z lídrů slovenské developerské scény se expanze na západ neobává ani v dnešní době, kdy zdražují materiály, pracovní síla i financování projektů. „Vše se během přípravy dvojnásobně zdražilo,“ říká ředitel české pobočky Cresca Aleš Svatoň.

Cresco sází na další růst cen pražských bytů, které se podle Svatoně budou v pražské metropoli stále víc přibližovat cenám ve Vídni. Kromě hlavního města se však vedení společnosti rozhlíží také v regionech.

„Máme připravené volné finanční prostředky a aktivně hledáme příležitosti v Praze a okolí a také se zaměřujeme na větší krajská města jako jsou Brno, Olomouc, Plzeň či Hradec Králové,“ upřesnil šéf pražské pobočky Cresco. A dodal, že ani Česká republika není pro Cresco cílovou stanicí, a poohlíží se po zajímavých pozemcích i v dalších zemích střední Evropy.