Melinda French Gatesová odešla z loňského rozvodového řízení s Billem Gatesem s akciemi různých společností v hodnotě 6,3 miliardy eur. Nyní jich prodala zhruba čtvrtinu. Forbes vychází z údajů Komise pro cenné papíry (SEC), podle nichž miliardářka od loňského prosince prodala akcie v hodnotě zhruba 1,44 miliardy dolarů.

Jednou z transakcí byl prodej 3,7 milionu akcí společnosti AutoNation za 429 milionů dolarů. I přesto však Melindě Gates zbyl ve společnosti zhruba čtyřprocentní podíl.

Stejně tak se zbavila svých akcií ve společnosti Canadian National Railway za 468 milionů dolarů a akcií ve společnosti Coca-Cola v hodnotě 3,6 milionu dolarů. Následně ještě jednou snížila podíl akcií v kanadské železničářské společnosti na 2,2 procenta prodejem 4,63 milionu akcií za dalších 538 milionů dolarů.

Správce majetku Melindy French Gates ze společnosti Pivotal Ventures odmítl časopisu Forbes tyto pohyby na účtech komentovat.

„Chci se zbavit majetku rozumně“

Není tak vůbec jasné, co přesně se miliardářka rozhodne s hotovostí udělat. Tím spíš, že deník The Wall Street Journal na začátku tohoto roku informoval, že Melinda už nevěnuje většinu svého majetku Nadaci Gatesových, kterou s Billem založili v roce 2000, byť zůstává členkou její správní rady.

Je možné, že část peněz půjde přímo do Pivotalu, který sám sebe popisuje společnost jako firmu, která investuje s cílem prosadit ve společnosti změny s velkým dopadem. Letos se již společnost například podílela na investici ve výši 53 milionů dolarů do firmy Ellevest, která se věnuje robotickým inovacím zaměřeným na ženskou klientelu.

French Gates každopádně znovu potvrdila závazek rozdat většinu svého jmění ve svém dopise Giving Pledge, který aktualizovala koncem minulého roku. „Uvědomuji si absurditu toho, jak velké bohatství je soustředěno v rukou jednotlivců. Myslím, že jediná správná věc je zbavit se majetku rozumným a důsledným způsobem,“ napsala.

Podobně i Bill Gates zrychluje tempo, jakým rozdává své jmění. Minulý měsíc převedl na Gatesovu nadaci akcie společnosti Canadian National Railway a výrobce zemědělské techniky Deere & Co. v hodnotě téměř 6,5 miliardy dolarů. Je to součást nového závazku darovat přes dvacet miliard dolarů, který nadaci oznámil v červenci.