Než kopneme do země, abychom mohli lidem přinést rychlejší internet, potřebujeme až 102 razítek, říká telekomunikační expert a ředitel společnosti CETIN Martin Škop.

Český CETIN existuje teprve osmým rokem, přesto disponuje největší telekomunikační infrastrukturou u nás a jde za ním největší procento výnosů středoevropské telekomunikační skupiny CETIN Group.

Jeho zákazníci jsou vaši operátoři a poskytovatelé internetu: O2, T-Mobile, Vodafone, České radiokomunikace, Nordic Telecom a spousta dalších. Drží pod palcem největší síť optických kabelů, drátovou síť ještě z dob Českého Telecomu, a masivní mobilní síť zděděnou po O2. Je to dědictví za miliardy, zároveň ale taky trochu danajský dar. 

Máloco totiž zastarává tak rychle jako technologie. Miliardy v kabelech a hardwaru zkrátka mít nechcete. Stačí totiž, abyste chvilku zaváhali, špatně vyhodnotili nejnovější trendy a vaše v zemi zakopané kabely budu mít cenu už jen pro sběrače kovů a sloupy mobilní sítě budou ohromovat maximálně krkavce. 

CETIN to zkouší opačnou cestou. Ročně jej snaha udržet se ve svém oboru na čele pelotonu vyjde na miliardy korun. Za svou krátkou historii jich už proinvestoval desítky. Ten největší investiční nářez ale probíhá až teď. V české telekomunikační síti totiž probíhá největší hardwarová obměna za posledních třicet let.

Spousta lidí, typicky v menších obcích, ale koneckonců i třeba v historických centrech měst, jako je Praha, se pořád ptá, proč ani v roce 2023 nemohou mít ještě optické připojení až do domu. Proč to zkrátka trvá tak dlouho?

Postavit optickou přípojku je trochu jako postavit rodinný dům. Když si vezmete veškerou legislativu, která do toho má co mluvit, tak vám vstávají vlasy na hlavě.

Musíte se připravit na schvalování, vyjadřování od všech subjektů, kterých se výkop a stavební povolení týká, a tak zjistíte, že toto všechno vyběhat ve finále trvá úplně stejně dlouho, jako když se rozhodnete postavit na zelené louce rodinný dům. 

To pak občas vede k tomu, že si lidé z menších obcí myslí: „Vy to určitě děláte jen pro Prahu,“ a naopak lidé z některých pražských městských částí si zase říkají: „Vy to děláte pro všechny ostatní a na nás jste se opět vykašlali.“ Ale realita je úplně jinde.

Kolik peněz vás vlastně ročně stojí, abychom mohli mít doma lepší internet?

Forbes Digital Premium