Jak bude vypadat budoucnost nakupování? Podle Amazonu v něm nebudou žádné pokladny a prodavačky, na všechno vám bude stačit mobilní telefon.

Technologický gigant svůj koncept ukazuje světu od loňského roku ve 12 obchodech Go. Všechny jsou ve Spojených státech a my jsme se do toho, který se před pár týdny otevřel jako poslední z nich, vyrazili podívat.

Amazon Go v komplexu Three Embarcadero Center v centru San Franciska je v provozu od konce dubna. Stejně jako všechny předchozí obchody to není žádný obr. Na necelých 200 metrech čtverečních si můžete koupit zboží podobné tomu na dobře vybavené benzince. Od Coca-Coly přes balené bagety až po sušenky a chipsy.

Funguje to jednoduše: ve svém chytrém telefonu si stáhnete speciální aplikaci, kterou spárujete se svou kreditní kartou. Když pak aplikaci otevřete, objeví se QR kód, který načtete u vstupního turniketu, a můžete dovnitř. Pak už si prostě vezmete, co chcete, a odejdete.

Pokud s sebou máte třeba děti, pustíte je skrz turniket před vámi, takže to, co si z obchodu odnesou ony, přičte Amazon na váš účet. Kamery a senzory, které vás sledují zavěšené na stropě, jsou velmi přesné. Nenechaly se zmást ani tím, když jsem zkoušel zboží z regálu vyndat a zase ho vrátit. Na účtence, která mi po pár minutách po odchodu přišla do e-mailu, se opravdu objevilo jen zboží, které jsem z Amazon Go odnesl.

Speaking of self-inflicted pain, go to Amazon Go store. You will then suffer every time you buy something at a traditional store…

Posted by Hubert Palan on Monday, April 15, 2019

„Ve všech ostatních obchodech budete trpět.“ Tak zážitek z nakupování v supermarketu Jeffa Bezose glosoval na Facebooku Hubert Palán, zakladatel startupu Productboard, který má kanceláře kousek od Amazon Go na Market Street.

Paradoxní je, že tenhle futuristický bezhotovostní koncept v USA naráží na rovnostářskou politiku jednotlivých měst a států.

Ovládni AI!
Vydání Forbesu Ovládni AI!

Město San Francisko nedávno vydalo nařízení, že všechny obchody jsou povinny přijímat cash. Podobné vyhlášky už prošly i v New Jersey a ve Filadelphii a firma Jeffa Bezose se nechala slyšet, že platbu hotovostí ve svých obchodech brzy umožní a že ji to v expanzi obchodů Amazon Go nezastaví. V San Francisku se brzy otevře už čtvrtá prodejna a další budou následovat v dalších velkých městech USA.