Zjistit, jak na tom zdravotně doopravdy jste, tedy absolvovat kompletní sadu všemožných vyšetření, trvá v Česku měsíce (i s využitím všech známých). Obzvlášť když se chcete dostat do rukou špičkových kapacit. Ale jde to i jinak. Náš redaktor absolvoval 20 vyšetření během jediného dne. S nejvyšší možnou péčí.

Vidím hůř na dálku, bolí mě záda a někdy pálí žáha. Kouřím, nepiji jako Dán, ale jako Čech (takže pořád dost), občas bývám ve stresu. Hříchy se snažím kompenzovat sportem a horským vzduchem, co nejčastěji to jde. Je mi 42 let a nikdy jsem neabsolvoval kompletní vyšetření. Nikdo mě na něj nikdy neposlal, byť mám pocit, že kolem čtyřicítky by to mělo být tak nějak samozřejmé.

Vyrážím na pražskou Kliniku GHC, kde mám absolvovat komplexní screening. Slibují mi osobní péči zdravotní sestry, ubytování jako v hotelu, snídani, oběd i večeři. Zní to dobře, ale já pořád musím myslet hlavně na to, že mě čeká urologická prohlídka. V seznamu vyšetření, která mě čekají, je u ní dokonce přívlastek „důsledná“! To moji paniku rozhodně neumenšuje.

Po vstupu na kliniku přece jen přicházím na jiné myšlenky – přivítání v atriu s vodotryskem, ubytování na pokoji (čtyři hvězdy by klidně sneslo), odběr krve, EKG, bodystat i následná snídaně mi vyhánějí vidinu důsledného urologa z hlavy. Pak přijde první šok: během hodinového ultrazvuku celého těla se mnou lékařka mluví! Je příjemná, usmívá se a v klidu mi popisuje všechno, co právě na monitoru vidí a co na mě ještě chystá.

Po návštěvách některých státních zařízení jsem nabyl dojmu, že tohle už čeští lékaři snad neumějí. Dostávám 10 minut na relax na pokoji, pak ale pokračuje série návštěv jednotlivých ordinací: vyšetření cév, kůže, hustoty kostní tkáně, echokardiografie, interní i rehabilitační vyšetření, při kterém dostávám rady, jak se zbavit kulatých zad i občasných bolestí v kříži. Před obědem mi ještě dávají zabrat na rotopedu při ergometrii – sledují práci srdce při zátěži, takže musím na bicyklovém ergometru vyšlapat na Mont Blanc.

Zvládám to statečně i s vrcholovou prémií, pak ovšem odpadám na pokoj. Po obědě kolečko pokračuje podobným tempem, lékaři se střídají, ale milí a sdílní jsou všichni.

Mířím na funkční vyšetření plic, za mých 10 cigaret denně mě samozřejmě kárají, ale není to tak zničující, jak jsem čekal. Pak stomatologie a základní oční vyšetření, ale nejhorší bod dne se blíží… Na chirurgii mě vítá docent Chaloupka, bývalý přednosta kliniky v nemocnici Pod Petřínem a primář chirurgického oddělení Nemocnice Na Františku. I ostatní specialisté, kteří na GHC působí, jsou špička ve svých oborech, ale docent Chaloupka má už ve dveřích mou plnou důvěru – je to takový ten typ, který „koukne a vidí“. Vyšetření prostaty si na delší dobu zase rád odpustím, ale za ten několikadenní děs to vlastně nestálo.

Nejhorší je za mnou. Osmihodinový kolotoč zakončuji u neurologa, dávám si večeři a jedu domů. Po dvou týdnech se na kliniku vracím, abych si převzal závěrečnou zprávu. Je to padesátistránková kniha s podrobnými výsledky všech vyšetření, které se mnou „moje“ sympatická internistka prochází. Mám pocit, že všichni místní lékaři jsou vlastně „moji“ a vztah lékař–pacient může být skutečně na úrovni. Byť to pochopitelně něco stojí.

Klinika GHC kromě preventivních a diagnostických programů nabízí klientům i infuzní „revitalizační“ terapie a péči specialistů v řadě oborů od interny až po plastickou chirurgii. Péče je na nejvyšší úrovni komfortu, bez čekání a pocitu, že svými problémy někoho obtěžujete. Doktory rád nemám, ale tohle je způsob prevence a péče o zdraví, který si nechám líbit.

„Při současném trendu hektického životního rytmu a obecně vysokém pracovním vytížení je důležité klást důraz na prevenci a diagnostiku. O to více v době, kdy je nutné, aby celková imunita každého z nás byla maximálně odolná,“ potvrzuje provozní ředitel Kliniky GHC Praha Lukáš Janout.

„Kromě preventivních a diagnostických programů nás klienti vyhledávají i pro infuzní terapie. Ty dovedou v krátkém čase dodat přímo do krevního oběhu organismu vhodné vitamíny a minerály, zlepšit tak funkci imunitního, nervového, kardiovaskulárního systému a celkově člověka revitalizovat,“ upřesňuje Lukáš Janout. „Klienty přitom umíme odbavit komfortně a bez čekání, což se týká všech nabízených oborů – od interny a specializovaných ambulancí, např. urologie, gynekologie, kardiologie, gastroenterologie, endokrinologie, ORL a dalších odborných specializací, přes stomatologii až po plastickou a všeobecnou chirurgii,“ dodává.