Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Na pojídání syrového masa je cosi zvráceného a zároveň krásného. Pokud ve vás tyto pravěké pudy rezonují, vychutnejte si chuť kvalitního hovězího tak, jak je nejlepší – za syrova. Domácí carpaccio je úprava ještě jednodušší než tatarák, a nepotřebujete přitom žádné profi vybavení – stačí si vzpomenout chvíli předem a maso zamrazit, díky čemuž vám půjde krájet na krásně tenké plátky i bez nářezového stroje. Domácí majonéza s lanýžovým olejem pak jídlo už dotvoří do dokonalosti.

Hovězí carpaccio a domácí lanýžová majonéza

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 až 250 g hovězí svíčkové
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 lžíce parmezánu

Na domácí majonézu s lanýžovým olejem:

  • 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
  • Čerstvě mletý bílý pepř
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce lanýžového oleje (30 ml)
  • 3 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje (45 ml)

Postup

  1. Maso (nejlépe středovou část svíčkové – palec) očistěte od případných blan a napevno zabalte do potravinářské folie tak, aby maso drželo tvar válečku. Po stranách folii zatočte, jako byste balili bonbon, a dejte alespoň na hodinu (ale klidně i do druhého dne) do mrazáku. Díky tomu vám maso půjde krájet na pěkně tenké plátky.
  2. Suroviny na majonézu vyndejte s dostatečným předstihem z lednice, aby všechny měly pokojovou teplotu – to zaručí, že se vám majonéza nesrazí. Žloutek, sůl, bílý pepř, hořčici a citronovou šťávu rozmixujte tyčovým mixérem doběla. Za stálého mixování pomalu přilijte lanýžový a poté slunečnicový (ten dá více vyniknout lanýžům) nebo olivový olej (ten je výraznější). Ochutnejte a případně dosolte či dokyselte. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do pěti dnů.
  3. Připravte si plát pečicího papíru nebo potravinářské folie a hojně ho zakapejte olejem. Maso pak co nejostřejším nožem krájejte na tenké plátky, které skládejte na papír těsně vedle sebe do tvaru kruhu o něco menšího než váš talíř. Když pokrájíte zhruba polovinu masa, plátky zlehka osolte a opepřete, opět zakapejte olejem a přiklopte druhým plátem papíru či folie.
  4. Hladkou stranou paličky maso zlehka vyklepejte, aby byly plátky opravdu tenké. Jeden papír sundejte, maso překlopte na talíř a stáhněte i druhý plát papíru. Stejně postupujte s druhou porcí.
  5. Kapary promnete mezi prsty a krátce orestujte na troše oleje (pozor, bude to prskat). Carpaccio nechte uhlazené nebo lehce načechrejte vidličkou, dle chuti ještě trochu osolte, opepřete či zakápněte olejem a přidejte kapary, rukolu, hoblinky parmezánu a lanýžovou majonézu. Podávejte s kouskem bílého pečiva.

Talíř jako zahrádka: Chuťově si vystačíte vlastně jen s masem, olivovým olejem, solí a pepřem, ale jestli chcete jídlo barevnější, kromě zmíněných surovin přidejte nasekanou hladkolistou petržel nebo petrželový olej a jedlé květy (violka, sedmikráska, měsíček, primule…).

Co si lze připravit předem: Až dva dny předem můžete připravit majonézu i očistit a zamrazit maso, pak ho stačí vyndat z mrazáku o chvíli dřív, aby trochu povolilo.