skip to main content

Jak na ten nejlepší tatarák? Zapomeňte na hromadu dochucovadel i pravou svíčkovou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Jak nejlépe uvařit dobré hovězí? Nijak! Pokud se ve vás čas od času ozývají pudy s chutí na syrové maso, vychutnejte si ho v podobě tatarského bifteku. A zdaleka na něj nemusíte kupovat jen pravou svíčkovou, tatarák bude naopak výraznější z jiných kusů masa.

Při dochucení tataráku si vystačíte i jen se solí, čerstvě mletým pepřem, žloutkem a olejem (nebo majonézou), ale nebojte se ho jemně doladit i dalšími surovinami. V porovnání s hospodskou klasikou bude i tak stále hrát prima chuť masa.

Na 2 porce tatarského bifteku potřebujete:

  • 250 až 300 g vyzrálého hovězího masa (viz dále)
  • sůl & pepř
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce najemno nasekané šalotky
  • 1 lžíce najemno nasekaných kaparů
  • 1 lžíce najemno nasekaných okurek (např. kornišonky)
  • 1 lžíce najemno nasekané hladkolisté petržele nebo pažitky (lze vynechat)
  • 1 až 2 žloutky & 2 lžíce olivového oleje (nebo 3 lžíce majonézy)
Reklama

Postup

  1. Zásadní při výběru masa je to, aby bylo vyzrálé. Já dávám hovězí váleček (tedy falešnou svíčkovou) nebo kvalitní libové zadní (z kýty se hodí např. šál či ořech), obojí má výraznější chuť než pravá svíčková, a navíc vás samozřejmě vyjde podstatně levněji.
  2. Maso zbavte veškerého tuku, šlach a blan a poté ho namelte, pro jemnější strukturu i dvakrát. Tradiční škrábání se zavedlo proto, aby se zlikvidovala případná vajíčka parazitů, takže pokud důvěřujete svému řezníkovi, není to potřeba. Třetí, a vůbec ne špatná možnost, je maso najemno nasekat.
  3. Maso osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, vmíchejte hořčici, šalotku, kapary, okurky, petržel a olej nebo majonézu (ta případně zastoupí žloutek). Pokud dáváte žloutek, což doporučuji, můžete ho do masa zapracovat rovnou, nebo ho nechat na až k servírování.
  4. Ochutnejte a případně dolaďte. Maso na vzduchu oxiduje, takže doma málokdy docílíte zářivě červené barvy prefabrikovaných tataráků, ale pomoct si můžete trochou papriky, případně kečupu, pokud jste na něj zvyklí.
  5. Naolejovanýma rukama nebo pomocí kroužku maso vytvarujte a můžete podávat. Skvělou alternativou slepičích vajec jsou vajíčka křepelčí – zasyrova nebo vařená natvrdo. Vložte je do vroucí vody, 3 minuty povařte, poté rychle schlaďte vodou studenou a oloupejte.

Co dále? Jestli vám to nedá, samozřejmě přidejte, na co jste zvyklí: Tabasco, Worcester, mletou papriku, parmezán, najemno nasekané ančovičky nebo trochu kvalitního kečupu.