Quiche neboli francouzský slaný koláč je skvělým a poměrně jednoduchým pokrmem, který můžete připravit na nespočet způsobů. Já tentokrát zvolila variantu z lesních hub ovoněnou tymiánem s výrazným švýcarským sýrem Gruyère. Hodí se jak jako předkrm, tak i na jednoduchou večeři či jen tak k zakousnutí.

Pokud neseženete guanciale (který se vám mimochodem bude hodit i na autentické špagety carbonara), nahraďte ho kvalitní slaninou. Houby použijte jakékoli, co máte k dispozici, já dala směs hnědých žampionů, lišek a hřibů.

houbovy quiche slany kolac

Houbový slaný koláč se slaninou a tymiánem

Na formu o průměru 26 cm potřebujete:

  • 140 g studeného másla
  • 210 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 5 lžic ledové vody
  • 2 špetky soli

Na náplň:

  • 600 g lesních hub
  • 100 g slaniny
  • 100 g guanciale
  • 3 velké cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 10 snítek tymiánu
  • Sůl & pepř
  • 5 vajec
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 100 g sýru Gruyère
houbovy quiche slany kolac

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky a soli vytvořte bříšky prstů či v robotu drobenku, následně přidejte žloutek a ledovou vodu a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Vytvořte z něj disk, zabalte do potravinové fólie a přesuňte do lednice alespoň na 45 minut.  
  2. Mezitím připravte náplň. Slaninu i guanciale pokrájejte na malé kousky, cibuli nakrájejte najemno. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte velkou pánev, jakmile je rozpálená, vlijte olivový olej, přidejte slaninu i guanciale a opékejte dozlatova. Přisypte cibuli a nechte zesklovatět. Nakonec přidejte houby a lístky tymiánu, osolte, opepřete, a zprudka opékejte, dokud nejsou houby zcela hotové a zlatavé. Nechte vychladnout.
  3. Odleželé koláčové těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenké kolo o rozměru o něco větším, než je vaše forma. Namotejte ho na váleček a opatrně přesuňte do koláčové formy. Uhlaďte a přebytečné okraje lehce stlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a celou formu ještě na pár minut přesuňte ztuhnout do lednice.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vajíčka lehce prošlehejte společně se špetkou soli, hořčicí a smetanou ke šlehání. Přimíchejte připravenou houbovou směs a nahrubo nastrouhaný sýr.
  5. Připravenou náplň přelijte do koláčové formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 60 minut či do doby, dokud nebude koláč lehce zlatavý.
  6. Hotový koláč nechte chvíli vychladnout a ozdobte lístky tymiánu. Můžete podávat studený či teplý.