Quiche neboli francouzský slaný koláč je skvělým a poměrně jednoduchým pokrmem, který můžete připravit na nespočet způsobů. Já tentokrát zvolila variantu z lesních hub ovoněnou tymiánem s výrazným švýcarským sýrem Gruyère. Hodí se jak jako předkrm, tak i na jednoduchou večeři či jen tak k zakousnutí.
Pokud neseženete guanciale (který se vám mimochodem bude hodit i na autentické špagety carbonara), nahraďte ho kvalitní slaninou. Houby použijte jakékoli, co máte k dispozici, já dala směs hnědých žampionů, lišek a hřibů.
Houbový slaný koláč se slaninou a tymiánem
Na formu o průměru 26 cm potřebujete:
- 140 g studeného másla
- 210 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 5 lžic ledové vody
- 2 špetky soli
Na náplň:
- 600 g lesních hub
- 100 g slaniny
- 100 g guanciale
- 3 velké cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 10 snítek tymiánu
- Sůl & pepř
- 5 vajec
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 100 g smetany ke šlehání
- 100 g sýru Gruyère
Postup
- Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky a soli vytvořte bříšky prstů či v robotu drobenku, následně přidejte žloutek a ledovou vodu a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Vytvořte z něj disk, zabalte do potravinové fólie a přesuňte do lednice alespoň na 45 minut.
- Mezitím připravte náplň. Slaninu i guanciale pokrájejte na malé kousky, cibuli nakrájejte najemno. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte velkou pánev, jakmile je rozpálená, vlijte olivový olej, přidejte slaninu i guanciale a opékejte dozlatova. Přisypte cibuli a nechte zesklovatět. Nakonec přidejte houby a lístky tymiánu, osolte, opepřete, a zprudka opékejte, dokud nejsou houby zcela hotové a zlatavé. Nechte vychladnout.
- Odleželé koláčové těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenké kolo o rozměru o něco větším, než je vaše forma. Namotejte ho na váleček a opatrně přesuňte do koláčové formy. Uhlaďte a přebytečné okraje lehce stlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a celou formu ještě na pár minut přesuňte ztuhnout do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vajíčka lehce prošlehejte společně se špetkou soli, hořčicí a smetanou ke šlehání. Přimíchejte připravenou houbovou směs a nahrubo nastrouhaný sýr.
- Připravenou náplň přelijte do koláčové formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 60 minut či do doby, dokud nebude koláč lehce zlatavý.
- Hotový koláč nechte chvíli vychladnout a ozdobte lístky tymiánu. Můžete podávat studený či teplý.