Ve většině našich lesů v těchto dnech číhá celkem štědrá nabídka hub. A není nic lepšího než toho využít a rovnou si na nich pochutnat pěkně začerstva. Jistě, lesní poklady jsou ocenitelné i v průběhu roku v sušené či mrazené podobě, ale nic se nevyrovná jejich okamžitému zpracování a přeměně v lahodný pokrm.

Houbová omáčka by v tomto období neměla na stole rozhodně chybět. Chuť lesa v lahodné krémové struktuře jsme podpořili bílým vínem a omáčkou demi glace. Výsledná chuť je dechberoucí. Kromě úžasné chuti je ocenitelná i široká využitelnost omáčky. Hodí se k domácím bramborovým nokům, těstovinám, karlovarskému knedlíku i všemožným druhům masa včetně steaků.

Smetanová houbová omáčka

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g čerstvých hub
  • 2 až 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 menší šalotky
  • 15 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 větvičky bylinek (rozmarýn, šalvěj)
  • Sůl & pepř
  • 60 ml bílého vína
  • 60 ml omáčky demi glace
  • 125 ml 33% smetany ke šlehání
  • Domácí noky k podávání
  • Petržel a lístky tymiánu na posypání

Postup

  1. Směs čerstvě nasbíraných hub (ideálně hříbků) očistěte a nakrájejte na větší kousky. Houby obsahují spoustu vody a tepelnou úpravou o dost zmenší svůj objem, tak se nezalekněte jejich množství.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte houby a restujte je dozlatova. Nejprve pustí šťávu, až se vypaří, houby se pěkně opečou.
  3. K houbám nyní vmíchejte máslo a najemno nasekaný česnek. Přidejte větvičky bylinek a vše nechte pěkně rozvonět. Směs osolte a opepřete.
  4. Podlijte vínem a jakmile se alkohol odpaří, vmíchejte omáčku demi glace (použít můžete i silný vývar). Chvilku provařte, vyjměte bylinky a přilijte smetanu.
  5. Omáčku svařte na požadovanou konzistenci, postačí asi 3 minuty. Podávejte s domácími noky a posypané nadrobno nakrájenou petrželkou s lístky tymiánu.