Vykřikovat u brownie, že je „bez mouky, bez cukru, bez lepku a bez vajec“ je v podstatě popíráním samotné podstaty tohoto hříšného dezertu. Na druhou stranu, občas není na škodu trochu odlehčit, a spousta z nás taky uvedené suroviny zkrátka jíst nechce nebo nemůže.

Toto brownie je slazeno pouze banánem (proto vybírejte co nejzralejší, klidně i nahnědlé kusy) a dále si vystačíte už jen s dobrým kakaem a ořechovým máslem. Vše jednoduše rozmačkáte nebo rozmixujete a upečete. Dezert je dost sytý, proto klidně část zamrazte a vyndejte v případě akutní potřeby něčeho sladkého.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Veganské brownie z banánů, arašídového másla a kakaa

Na formu 16 x 16 cm potřebujete:

  • 3 zralé banány
  • 150 g arašídového či mandlového másla
  • 50 g holandského kakaa

Co lze přidat:

  • Špetka soli
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Hrst nesolených arašídů nebo hořké čokolády
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180 °C a formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem, díky tomu se lépe dostane i do jejích záhybů. Pokud nemáte tak malou formu, „zmenšete“ si větší pekáček pomocí alobalu, a až poté ji vyložte papírem.
  2. Co nejzralejší banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte a vmíchejte rozpuštěné ořechové máslo a kakao. Chuť můžete zvýraznit špetkou soli, trochou vanilky nebo těsto posypat sekanými ořechy či čokoládou. Těsto rozetřete do formy a pečte 20 až 25 minut, střed by měl působit trochu nedopečeně, po vychladnutí ještě zpevní.
  3. Krájejte až po vychladnutí a uchovávejte v lednici.