Cacio e pepe znamená „sýr a pepř“ a v té nejjednodušší verzi opravdu nic dalšího na tyto božské těstoviny ani nepotřebujete.
Já doporučuji omáčku ještě zjemnit trochou másla a samozřejmě si po italském vzoru dát záležet na vstupních surovinách. Dost udělá čerstvá pasta, a jelikož se jedná o římskou specialitu, sýr by měl být Pecorino Romano. Pokud ovšem sáhnete po kvalitních semolinových těstovinách s hrubým povrchem (na tom totiž lépe ulpívá jakákoli omáčka), ingredience můžete mít doma připraveny k použití i celé týdny.
Jestli vás nic z řečeného zatím nepřimělo tuto až podezřele jednoduchou kombinaci vyzkoušet, snad vám dodá kuráž, že toto jídlo si získalo ocenění i kuchařské celebrity Anthonyho Bourdaina.
Špagety se sýrem a pepřem: Cacio e pepe
Na 2 porce potřebujete:
- 330 g čerstvých nebo 250 g sušených semolinových těstovin (špagety či tonnarelli)
- Sůl
- 1 lžíce čerstvě podrceného černého pepře
- 2 lžíce másla
- 1 hrnek strouhaného sýra Pecorino Romano
Postup
- Těstoviny vložte do dost osolené vroucí vody a vařte dle návodu na obalu, až budou těsně na skus.
- Mezitím si nadrťte pepř a nechte ho na pánvi, kam se posléze vejdou i špagety, asi minutu rozvonět. Přidejte máslo (to se sice tradičně spíše nedává, ale chuťově omáčku posune o level dále), kleštěmi přendejte do pánve rovnou z hrnce uvařené špagety a vmíchejte sýr.
- Podle potřeby přimíchejte 1 až 1,5 hrnku vody z těstovin, až vznikne hladká krémová omáčka, a ihned podávejte.
Tip: Jídlo perfektně doladíte strouhaným sušeným žloutkem, na který zde najdete recept již zítra ráno.