Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Zkřížením klasické brokolice a čínského zelí vznikla bimi neboli baby brokolice, která se vyznačuje svěží chutí podobající se zelenému chřestu. Haricot fazolky mají zase příjemně nasládlou chuť připomínající hrášek. A abyste brokolici ani fazolkám na jejich skvělé chuti neubrali, stačí je jen krátce povařit ve slané vodě a následně prudce zchladit. Právě blanšírováním totiž dosáhnete toho nejlepšího výsledku – zelenina si zachová krásně zelenou barvu, bohatou křupavou chuť a zároveň nepřijde o podstatnou část vitaminů. Crème fraîche s citronovým nádechem spolu s opraženými piniemi pak podtrhne a vyladí chuť celého pokrmu.

Crème fraîche noky s brokolicí, fazolkami a piniovými oříšky

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g créme fraîche
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kůra z ½ citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 125 g haricot fazolek
  • 150 g baby brokolice
  • 330 g čerstvých noků
  • kousek másla
  • 10 čerstvých lístků šalvěje
  • sůl 
  • čerstvě mletý pepř 
  • parmezán na posypání
  • pár lístků čerstvé bazalky

Postup

  1. Créme fraîche smíchejte s citronovou šťávou a kůrou, česnek oloupejte a utřete. Piniové oříšky opražte nasucho na pánvi a vše nechte prozatím stranou. Fazolky umyjte a rozkrojte je napůl, aby nebyly příliš dlouhé. Baby brokolici zkraťte stonky a rozeberte na menší růžičky. Umyjte ji a spolu s fazolkami povařte nanejvýš 3 minuty ve vroucí slané vodě. Fazolky s brokolicí vyndejte pomocí děrované naběračky a přendejte do studené vodní lázně s několika kostkami ledu. Zůstane jim tak krásně zelená barva a svěží křupavá chuť.
  2. Do vroucí vody nyní vhoďte čerstvé noky a pár vteřin je povařte, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je vyndejte a propláchněte pod studenou vodou, aby zůstaly pevné a nerozvařené.
  3. Na másle opečte z jedné strany lístky šalvěje a po jejich otočení na druhou stranu přidejte česnek. Jakmile se rozvoní, zvyšte plamen a vmíchejte noky. Osolte je a poprašte čerstvě mletým pepřem. Chvilku je na pánvi opékejte a prohazujte. Chytnou místy pěkně zlatavou barvu a zaručeně se k sobě nebudou lepit. Ztlumte plamen, přidejte okapané fazolky s brokolicí a promíchejte. Nakonec vmíchejte hustou francouzskou smetanu s chutí a vůní citronu.
  4. Noky ihned rozdělte na jednotlivé porce a posypejte praženými piniovými ořechy. Ozdobte hoblinami parmezánu a čerstvou bazalkou.

Párování s vínem: Víno k nokům vybral Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín: „K tomuto pokrmu, který je smetanový a tučnější, jsem zvolil velmi plné bílé polosuché cuvée, jakostní odrůdové víno 2019
ze Zámeckého vinařství Bzenec. Víno bylo vyrobeno ze tří odrůd: Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay, které se vzájemně podporují. Rulandské bílé vínu dává kyselinku a šťavnatost, Rulandské šedé přináší sametový projev a šířku a Chardonnay vínu vtiskne projev tropického ovoce.“

Víno získalo následující ocenění: Prague Premium Gold – Prague Wine Trophy 2020, Zlatou medaili Národní soutěže vín – slovácká podoblast 2020 a 2021, Zlatou medaili v Galerii rulandských vín ČR 2020, Stříbrnou medaili Salonu vín ČR 2021 a je Vítězem kategorie Cuvée Ostrava 2021. Láhev vás vyjde na 235 Kč.