skip to main content

Pondělí bez masa: Buddha Bowl, do které zpracujete brokolici od růžiček po košťál

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Potravinami se neplýtvá, však víme. Ale víme také, jak zpracovat celou brokolici, od růžiček až po košťál? Pokud jste právě košťál doposud nechávali ležet ladem anebo ho používali jen do vývaru, zkuste tentokrát zužitkovat přímo do jídla i ten.

Brokolicový košťál můžete po oloupání upravovat nejen tepelně, skvěle chutná také zasyrova a připomíná kedlubnu. Stačí nakrájet na plátky, kostičky či nudličky a zalít vinaigrette, kterou můžete ještě dochutit bylinkami a kořením.

Na zpracování růžiček brokolice už najdete celou řadu receptů. A možná právě následující úprava v podobě pečených kuliček a nasládlých pikantních růžiček bude ta, kterou budete chtít jíst znovu a znovu.

Na 2 porce kuliček potřebujete:

  • 200 g růžiček brokolice
  • 1 menší šalotka (banánová)
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g Parmigiano-Reggiano nebo Grana Padano
  • 1 žloutek
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 30 g pohankové mouky
  • 1 lžíce chia semínek (15 g)
  • ½ lžičky lístků tymiánu
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • sůl
  • 40 g dýňových semínek na obalení
Reklama

Na pečenou brokolici:

  • 200 g růžiček brokolice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 až 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 lžička nadrobno pokrájeného chilli
  • špetka soli

Restovaná brokolice s ředkvičkami:

  • zbylý košťál brokolice
  • 4 ředkvičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky černého sezamu
  • ½ lžíce nadrobno pokrájené pažitky
  • sůl 

Dále:

  • 50 g čočky beluga
  • olivový olej
  • sůl
  • 2 hrsti mixu salátů
  • ½ avokáda
  • 1 mrkev
  • mladé výhonky – microgreens

Postup

  1. Brokolicové kuličky: Brokolici vložte do vroucí vody a vařte pár minut doměkka. Sceďte, zchlaďte ve studené vodě, abyste zastavili var a brokolice zůstala zelená, a znovu sceďte. Nechte okapat.
  2. Brokolici vymačkejte, abyste ji zbavili přebytečné tekutiny. Vložte do mixéru se šalotkou, česnekem a sýrem pokrájenými na menší kusy. Rozmixujte najemno.
  3. Brokolicovou směs promíchejte se žloutkem, olivovým olejem, pohankovou moukou, chia semínky, tymiánem, římským kmínem a solí podle potřeby. Nechte 15 minut odležet. 
  4. Dýňová semínka rozsekejte nadrobno. Z brokolicové směsi vyválejte navlhčenými dlaněmi kuličky o velikosti pingpongového míčku.  Směs by měla vyjít na 12 kuliček. Obalujte v dýňových semínkách. Pokud by se vám zdála směs příliš řídká, přidejte ještě trochu mouky. Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečená brokolice: Růžičky brokolice promíchejte s olejem, javorovým sirupem, octem, sezamem, chilli a solí. Rozprostřete vedle brokolicových kuliček. Pečte společně na 190 °C 20 minut.
  6. Košťál brokolice oloupejte. Škrabkou na brambory naškrábejte na slabé plátky. Ředkvičky překrájejte na čtvrtiny. 
  7. V pánvi rozehřejte lžíci oleje. Do pánve vsypte ředkvičky a asi 5 minut opékejte, dokud nezačnou zlátnout. Přidejte brokolici, sezam, špetku soli a ještě 2 minuty restujte. Stáhněte z plotny a posypejte pažitkou.
  8. Belugu vařte pozvolna v osolené vodě doměkka. Sceďte. Lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a promíchejte.
  9. Mrkev nakrouhejte na spirálky anebo nastrouhejte nahrubo. Avokádo pokrájejte na plátky. 
  10. Do misek rozdělte salát, brokolicové kuličky, pečenou i restovanou brokolici, čočku, mrkev, avokádo. Nakonec posypejte microgreens a podávejte.