Uznáváme, že příprava domácího chleba zabere trochu více času, než zajít do obchodu, ale ta chuť je doopravdy nepopsatelná. Uvnitř krásně nadýchaný a měkký, na povrchu křupavá kůrka, zkrátka přesně takový, jak má správný chléb vypadat.
Pokud si myslíte, že připravit domácí pečivo je běh na dlouhou trať, my vám dokážeme pravý opak! Chápeme, že nemáte celý den na to stát u plotny, ale když samotné nepočítáme kynutí, máte chléb hotový doslova za pár minut. Nebojte se ho připravit klidně už večer, na snídani budete mít ten nejlepší toustový chléb, který jste kdy jedli.
Domácí toustový chléb
Na 1 bochník potřebujte:
- 200 g vody
- 100 g mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 480 g hladké mouky
- 80 g změklého másla
- 1 lžička soli
- Olej na vymazání formy
Postup
- Vodu a mléko lehce zahřejte. V malé misce či hrníčku smíchejte droždí, cukr a dvě lžíce mouky. Přilijte trochu zahřáté směsi mléka a promíchejte do husté kaše. Kvásek zakryjte utěrkou a nechte vzejít, trvá to cca 10 minut.
- Ve velké míse smíchejte zbytek mouky, mléka a vody, přidejte sůl a nabublaný kvásek a nahrubo promíchejte. Nechte těsto 10 minut odpočívat. Nyní pomocí robotu začněte těsto pomalu hníst, přidejte po kouskách změklé máslo a hněťte dalších 10 minut. Hotové těsto by mělo být lesklé, lepivé a spíše řidší, od stěn mísy by se mělo odtahovat jel lehce. Pokud robota nemáte, hněťte těsto ručně ještě o něco déle. Na teplém místě nechte kynout 90 minut, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Když je těsto nakynuté, vymažte si formu na chlebíček řepkovým olejem. Těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše prohněťte a vytvořte pravidelný a uhlazený váleček. Řádně ho utáhněte, aby vršek byl co nejhladší. Přesuňte do vymazané formy a nechte kynout dalších 40 minut či do té doby, dokud nebude těsto přesahovat přes okraj.
- Jakmile je chleba nakynutý, předehřejte troubu na 180 °C. Vložte do rozpálené trouby a pečte 30 až 40 minut, pokud by se vršek připaloval, zakryjte ho alobalem. Upečený chléb poznáte tak, že když na něj lehce zaťukáte, zvuk by měl být dutý, a bochník zároveň hezky vypečený.
- Čerstvý by měl vydržet 3 až 4 dny, v lednici i o něco déle, ale uvidíte, že zmizí daleko dříve.