skip to main content

Pivní chléb s rozmarýnem. Sobotní pečení pro nepekaře i pivaře

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Zdá se vám kombinace piva s rozmarýnem v těstě je šílená? Naopak! Celozrnný pivní chléb s rozmarýnem je šílená dobrota. Těsto je krásně vláčné, nadýchané, kypré a voňavé. Díky sušenému mletému rozmarýnu se jeho chuť do těsta rozloží rovnoměrně a ten čerstvý mu zase přidá na intenzitě.

Čerstvý chléb by se dal sníst na posezení bez jakéhokoliv dalšího komponentu, nicméně s čerstvým sýrem chutná ještě lépe. Vytvořit si tak můžete nejen lahodné obložené chleby, ale třeba i sendviče. Perfektně doplní zeleninovou polévku nebo salát.   

Příště můžete namísto rozmarýnu použít k ochucení těsta i jiné bylinky nebo olivy či sušená rajčata. Skvěle chutná také s dozlatova osmaženou cibulkou.

Celozrnný pivní chléb s rozmarýnem

Reklama

Na 1 bochník (o délce 25 cm) potřebujete:

  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké chlebové žitné mouky
  • ½ lžičky mletého sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička najemno pokrájeného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 17 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 100 ml teplé vody
  • 200 ml světlého ležáku
  • 40 g olivového oleje

Postup

  1. Obě mouky promíchejte se sušeným i čerstvým rozmarýnem a solí. Uprostřed udělejte důlek. Do mističky rozdrobte droždí, posypejte cukrem a jen krátce promíchejte. Vsypte do důlku v moučné směsi a zalijte teplou – ne horkou – vodou. Nechte 15 minut pracovat.
  2. Když vzejde kvásek, přilijte do mísy pivo, olivový olej a zpracujte těsto. Nechte pod utěrkou 1 hodinu kynout.
  3. Po vykynutí přendejte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Namočte si ruce a povrch těsta uhlaďte.
  4. Vložte do trouby a pečte při 170 °C (horkovzduch) 50 až 55 minut. Ihned po upečení vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.