Její život je plný paradoxů. Ty dávají dohromady nejen harmonický celek, ale také story plnou závratné a nečekané kariéry, emocí a chyb v kuchyni, ze kterých jsou pak ty nejzajímavější historky. Ana Roš je považována za nejlepší šéfkuchařku světa, kvůli její restauraci přijíždí do údolí slovinských Alp celý svět.

„Chef vás teď přijme,“ ozve se za mými zády. Zní to téměř obřadně, jako bych měla audienci u prezidenta či krále. Právě pro tyto mocné osobnosti právě ta, na niž v pražské restauraci Čestr čekám, vařila. A kdyby ji nepohltila gastronomie, možná by to byla ona, kdo by se podobných hostin účastnil jako host.

Ana Roš totiž vystudovala diplomacii, ale pak přišlo jedno rozhodnutí, které vedlo ke sledu událostí, na jejichž konci je z rodačky ze slovinského Šempeteru mezinárodní hvězda s dokumentárním seriálem na Netflixu.

„Byl to jeden díl seriálu Chef’s Table, ale pravda je, že díky němu se o Slovinsku začalo mluvit jako o místě, kam si gurmáni musejí zajet,“ vzpomíná dvaapadesátiletá šéfkuchařka v červené kostkované košili, se zvlněnými blond vlasy a velmi měkkým stiskem ruky.

Od prvního okamžiku chápete, že její přístup k životu je „no bullshit“, což ostatně během našeho intenzivně stráveného času řekne ještě mnohokrát. Vysloví to však jemně, bez agrese a afektu, který někdy zmítá těmi nejslavnějšími šéfkuchaři.

I v Praze onen klid a jemný úsměv ukazují, že to není póza, protože Anu Roš už elegantní soustředění neopouští ani v případě, kdy v otevřené kuchyni kontroluje každý detail, jejž se svým týmem připravila v rámci speciálního menu.

V článku zazní:
  • Co spojuje Anu Roš s Českem?
  • Co ve své kuchyni nikdy nedopustí?
  • A proč v kuchyni restaurace Hiša Franko neuslyšíte křik?
Forbes Digital Premium