Zelí se (kromě jiného) pyšní vysokým obsahem vitaminu C. To červené ho obsahuje ještě o něco víc. Zastoupena je i řada dalších vitaminů a minerálů – a to nejen v zelí, ale také v dalších ingrediencích v tomto salátu. A přestože v chladných měsících tíhneme spíš k tepelně upravené zelenině, stojí za to si jídelníček doslova osvěžit touto vitaminovou bombou, která potěší oči i chuťové buňky. V salátu se totiž skvěle doplňuje jemně pikantní, nasládlá, zemitá i kyselá chuť a navíc příjemně křupe – díky zelenině i ořechovo-semínkové směsi z trouby. A ač se může salát jevit celkem „obyčejně“, poznáte jeho kouzlo hned po ochutnání. Pokud by vám chybělo zastoupení bílkovin, doplňte salát například mozzarellou.
Zelný salát s kadeřávkem, jablkem a pečenými ořechy
Na 2 porce potřebujete:
Pečené ořechy a semínka:
- 1 lžíce javorového sirupu
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky sušeného česneku
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
- Hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžíce slunečnicových semínek
Salát:
- ¼ hlávky červeného zelí
- 1 větší stonek kadeřávku
- 1 větší mrkev
- 1 menší zelené jablko (Granny Smith)
- Citron
- Hrst hladkolisté petržele
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžička anglické hořčice
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- V misce promíchejte zálivku na pečenou ořechovou směs – javorový sirup, římský kmín, česnek, pepř a sůl. Ořechy a semínka ve směsi dobře obalte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 130 °C pečte 20 minut. Po upečení vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
- Zelí nakrouhejte na slabé nudličky. Kadeřávek (krom tvrdého stonku) překrájejte na menší kousky. Oloupanou mrkev překrojte napůl a poté našikmo krájejte na slabé plátky. Jablko nakrájejte na čtvrtiny, vykrájejte jádřince a také nakrájejte na slabé plátky. Jablko ihned zakápněte citronovou šťávou a promíchejte, aby nezhnědlo. Petržel nasekejte nadrobno. Zeleninu, jablko i petrželku vsypte do větší mísy.
- Prošlehejte ingredience na dresink a ten vmíchejte do salátu. Při servírování posypejte pečenou ořechovou směsí.
Tip: Namísto vlašských ořechů můžete použít pekany, mandle nebo pistácie. Pokud máte rádi pikantní chutě, zálivku dochuťte ještě trochou mletého chilli.