Veganský parmezán? Může něco takového dobře chutnat? Rozhodně ano – chutná báječně a určitě pro něj dobrovolně najdete i celou řadu dalších jídel, která skvěle doplní. Krom toho nepotřebuje pro uchování lednici, takže se hodí i jako jedlý dárek pod stromeček. Na skleničku nezapomeňte vytisknout tento recept a doplnit také další tipy, kde všude se dá využít – do salátu, na obložené chleby, avokádové tousty, pečenou zeleninu i tofu.

Veganské boloňské špagety & veganský parmezán

Na 2 velké čočkového ragú potřebujete:

  • 50 g zelené francouzské drobnozrnné čočky
  • 1 větší šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 50 ml bílého suchého vína
  • Plechovka krájených rajčat
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • Hrst nadrobno nakrájené hladkolisté petržele

Veganský parmezán:

  • Hrst kešu ořechů (50 g)
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • ½ lžičky granulovaného česneku
  • Větší špetka soli

K podávání:

  • Špagety – 80 až 100 g na porci

Postup

  1. Zelenou čočku pozvolna uvařte v osolené vodě doměkka. Zelená francouzská čočka skvěle drží tvar a nerozváří se. Můžete případně nahradit čočkou beluga.
  2. V hrnci rozehřejte 1 až 2 lžíce olivového oleje. Šalotku nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Mrkev nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k šalotce. Opékejte pozvolna asi 3 minuty, aby se uvolnila sladká chuť. Nakrájejte nadrobno i řapíky celeru a přidejte k mrkvi a cibuli. Za občasného míchání restujte další 2 až 3 minuty.
  3. Česnek nasekejte najemno a spolu s protlakem a římským kmínem přidejte do hrnce se zeleninou. Míchejte asi minutu. Zalijte vínem a za občasného míchání nechte odpařit. Drcená rajčata nalijte do hrnce a plechovku z poloviny vypláchněte vodou. Vylijte do hrnce. Přidejte bobkový list, tymián, osolte a opepřete. Pod poklicí nechte pozvolna vařit asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Do hotové omáčky vmíchejte petržel a uvařenou, scezenou čočku.
  5. Na veganský parmezán promixujte kešu ořechy s lahůdkovým droždím, česnekem a solí.
  6. Ragú podávejte s těstovinami. Posypejte veganským parmezánem a ozdobte pár lístky petržele.

Párování s vínem: Víno k čočkovému ragú vybírá nově jmenovaná národní someliérka Klára Kollárová. Klára byla hlavní someliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a úzce spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.

Je víno veganské? „Může se to zdát zvláštní, ale některá vína, ač z hroznů, nemusí být veganská. Na čiření vína před lahvováním se totiž mohou používat přípravky na bázi bílku, mléčných proteinů nebo ryb.
Použití vaječných bílků nebo viziny (druh kolagenu ze sušených plovacích měchýřů jeseterovitých ryb) je ale raritní kvůli jejich vysoké ceně. Tedy velká většina vín je minimálně vegetariánská. Označení Vegan friendly se ale stává zcela běžnou součástí etiket.

A po enologickém okénku se nakonec dostaneme i k vínu vhodnému k našemu receptu. Kvůli zemitosti čočky a silné rajčatové chuti bych sáhla po lehkém červeném víně. Vyzkoušejte Svatovavřinecké, které vedle ovocnosti nabízí i zajímavou kořenitost v chuti. Klidně i to mladé, Svatomartinské.“