Pokud jste už stihli dojíst zbytky cukroví, ale máte stále zásoby ořechů a čokolády, můžete je použít na opilé rumové kuličky nebo jednoduché ořechové čokohrudky chuťově podtržené vločkovou solí. Tuto sladce křupavou pochoutku vykouzlíte během chvíle z různých druhů ořechů, čokolády i semínek, které máte zrovna po ruce.

Čokohrudky chutnají znamenitě se zmíněnou vločkovou solí. Avšak posypka v podobě lyofilizovaného ovoce, strouhaného kokosu nebo nasekaných ořechů jim dodá zase jiný šmrnc, výslednou chuť i vzhled.

Čokoládové hrudky s vločkovou solí

Na cca 30 hrudek potřebujete:

  • 300 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 100 g pekanových ořechů
  • 50 g dýňových semínek
  • Mořská vločková sůl

Postup

  1. Čokoládu nakrájejte na menší kousky a rozpusťte nad vodní lázní dohladka. Dejte pozor, ať se dno misky nedotýká vody v rendlíku, aby se čokoláda nepřipalovala.
  2. Ořechy a semínka opražte nasucho v pánvi nebo v troubě. Vmíchejte je do rozpuštěné čokolády a pomocí dvou lžic tvořte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem podobně velké hrudky.
  3. Posypejte je vločkovou solí a dejte minimálně na 20 minut ztuhnout do lednice. Skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte ideálně do dvou týdnů.

Tipy & triky

  • Pro přípravu čokohrudek můžete použít čokoládu hořkou, mléčnou, bílou nebo jejich mix.
  • Rozpuštěnou čokoládu můžete dochutit různým kořením – vyzkoušejte skořici, hřebíček, muškátový oříšek nebo třeba vanilku.
  • Výběr ořechů je rovněž dost variabilní. Skvěle budou chutnat i arašídy, kešu, vlašské či lískové ořechy. Do hrudek lze přidat různá další semínka, sušené ovoce, kokos nebo třeba ovesné vločky.
  • Hrudky poslouží i jako výborný jedlý dárek k různým příležitostem.