Pokud jste už stihli dojíst zbytky cukroví, ale máte stále zásoby ořechů a čokolády, můžete je použít na opilé rumové kuličky nebo jednoduché ořechové čokohrudky chuťově podtržené vločkovou solí. Tuto sladce křupavou pochoutku vykouzlíte během chvíle z různých druhů ořechů, čokolády i semínek, které máte zrovna po ruce.
Čokohrudky chutnají znamenitě se zmíněnou vločkovou solí. Avšak posypka v podobě lyofilizovaného ovoce, strouhaného kokosu nebo nasekaných ořechů jim dodá zase jiný šmrnc, výslednou chuť i vzhled.
Čokoládové hrudky s vločkovou solí
Na cca 30 hrudek potřebujete:
- 300 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
- 100 g neloupaných mandlí
- 100 g pekanových ořechů
- 50 g dýňových semínek
- Mořská vločková sůl
Postup
- Čokoládu nakrájejte na menší kousky a rozpusťte nad vodní lázní dohladka. Dejte pozor, ať se dno misky nedotýká vody v rendlíku, aby se čokoláda nepřipalovala.
- Ořechy a semínka opražte nasucho v pánvi nebo v troubě. Vmíchejte je do rozpuštěné čokolády a pomocí dvou lžic tvořte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem podobně velké hrudky.
- Posypejte je vločkovou solí a dejte minimálně na 20 minut ztuhnout do lednice. Skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte ideálně do dvou týdnů.
Tipy & triky
- Pro přípravu čokohrudek můžete použít čokoládu hořkou, mléčnou, bílou nebo jejich mix.
- Rozpuštěnou čokoládu můžete dochutit různým kořením – vyzkoušejte skořici, hřebíček, muškátový oříšek nebo třeba vanilku.
- Výběr ořechů je rovněž dost variabilní. Skvěle budou chutnat i arašídy, kešu, vlašské či lískové ořechy. Do hrudek lze přidat různá další semínka, sušené ovoce, kokos nebo třeba ovesné vločky.
- Hrudky poslouží i jako výborný jedlý dárek k různým příležitostem.