skip to main content

Ze zbytků i z hodobóžových surovin. Opilé rumové kuličky jsou nepečené, za chvíli hotové a velice jedlé

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Rumové koule se tradičně chystají těsně před Vánoci, protože jsou bezvadný způsob, jak zdělat zbytky džemů, polev, oříšků a rozdrobeného cukroví (každý slušný člověk nicméně polámané kousky prostě sní, takže se stejně dávají piškoty). A tvůrci pak musí kolikrát nešťastně sledovat, jak toto rychlé nepečené cukroví mizí ze stolu dřív než mnohem sofistikovanější výtvory. Proto si na nic nehrajeme, a voňavé kuličky chystáme rovnou od píky – a z kvalitních surovin.

Na asi 35 koulí potřebujete:

  • 100 g ořechů: lískových, vlašských, para či pekanů
  • 300 g máslových sušenek (např. Biopekárna Zemanka)
  • 20 až 100 ml rumu (např. vanilkovo-medový Don Papa)
  • 100 g cukru moučka
  • 120 g výrazného džemu: rybíz, brusinky, meruňky či maliny (domácí nebo kvalitní kupovaný, např. Marmelády s příběhem)
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Na obalení:

  • Mleté ořechy: pistácie, lískové (ořechové mouky z pražených ořechů mají dobré např. zdraveorechy.cz)
  • Lyofilizované ovoce: jahoda, mango (velký výběr má např. Natu)
  • Kokos
  • Čokoládová rýže
Reklama

Do kuliček můžete spotřebovat:

  • Polámané cukroví nebo piškoty
  • Zbytky (rozehřáté) čokoládové polevy
  • Přebytky máslových náplní
  • Zbylé mleté ořechy
  • Nespotřebovaný džem z lineckého

Postup

  1. Ořechy nasucho opékejte na pánvi, až začnou vonět a popraská jim slupka. Tu pak alespoň částečně odstraňte a ořechy rozmixujte. Nebo je samozřejmě kupte už pražené a mleté. Sušenky také po částech rozmixujte nebo v utěrce nadrťte válečkem.
  2. Drobky propracujte s ořechy, rumem (množství upravte dle své preference, já dávám 100 ml pro opravdu výraznou rumovou chuť), cukrem, zavařeninou, máslem, kakaem, vanilkou a solí. Ochutnejte a případně dolaďte rumem, cukrem, kakaem či džemem. Kdyby byla směs příliš drolivá, přidejte máslo nebo rum, kdyby naopak příliš tekutá, trochu sušenek nebo ořechů. Také pomáhá nechat vše v lednici chvíli zpevnit.
  3. Do misek nebo hlubokých talířů si připravte suroviny na obalování (lyofilizované ovoce rozmixujte nebo nadrťte až těsně předem, aby nenavlhlo), lžičkou odebírejte kousky hmoty, rukama tvarujte do kuliček a obalujte.
  4. Uchovávejte v dobře uzavřené (a ideálně i uschované…) dóze v chladu, kde vydrží asi dva týdny.

Pro ty, co tolerují rozinky: Pokud máte rádi rozinky (nebo je naopak nesnese někdo z vašich blízkých, kdo si toto cukroví nezaslouží), pořádnou hrst jich den předem namočte do rumu, poté nasekejte nebo rozmixujte a přidejte do kuliček, budou tak ještě šťavnatější.