Jak lépe oslavit náš národní den než typickým dezertem s ještě typičtější náplní? Odhoďte strach z kynutého těsta a upečte si podle našeho nepokazitelného receptu neuvěřitelně vláčné buchty s poctivou makovou náplní vonící po rumu.
Přes noc kynuté buchty
Pokud chcete mít buchty ještě lepší, těsto nechte kynout přes noc v lednici. Poté ho z ní vyndejte, nechte hodinu stát při pokojové teplotě a pokračujte v receptu od momentu plnění buchet.
Čím buchty naplnit
Do buchet se hodí i jemná tvarohová náplň, švestková povidla nebo voňavá hrušková povidla bez cukru. Podle potřeby je můžete zředit rumem nebo naopak zahustit strouhaným perníkem, ořechy či piškoty.
Ten nejlepší mák
Ačkoli jsme maková velmoc, v obchodech často narazíte i na dovážený a často méně kvalitní technický mák. Proto vždy kontrolujte místo původu máku a sahejte po českém modrém máku, který je voňavější a chutnější. Ideální je koupit mák celý a doma si ho začerstva namlít (pokud máte výkonný blender, ani nebudete potřebovat mlýnek). Pokud kupujete mák mletý, dejte si pozor, aby v něm už nebyl přimíchaný cukr.
Kynuté buchty s makovou náplní
Na 1 plech potřebujete:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 30 g droždí
- 200 ml mléka
- 150 g másla + 40 g na potření
- 2 žloutky
- ¼ lžičky soli
- 1 bio citron
Na makovou náplň:
- 200 ml mléka
- 200 g mletého máku
- 50 g cukru krupice
- 100 g povidel nebo výrazného džemu (rybíz, višeň, malina)
- 2 lžíce rumu
- ½ bio citronu
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na dokončení:
- 20 g másla
- 2 lžíce rumu
- Moučkový cukr
Postup
- Do mísy robota odvažte mouku a cukr. Droždí rozdrobte do jiné misky, zasypejte lžící z odváženého cukru a míchejte, až se kvasnice rozpustí. Přidejte polovinu teplého mléka a 3 lžíce mouky z mísy a nechte 10 minut vzejít kvásek. Na to je skvělá lehce vyhřátá a již vypnutá trouba.
- Mezitím k mouce a cukru v míse přidejte zbylé mléko, změklé máslo, žloutky, sůl, kůru z celého citronu (strouhejte ale jen její žlutou část, bílá je hořká) a nakonec vzešlý kvásek.
- Robotem s hnětacími háky vše 10 až 15 minut propracovávejte, až vznikne krásně hladké těsto. Pořádné hnětení je základem ke správnému kynutému těstu, se kterým se bude také dobře pracovat, proto tento krok neošiďte. Hníst samozřejmě můžete i rukama (alespoň si pak ty buchty opravdu zasloužíte!). Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple (například opět v troubě) kynout.
- Mezitím připravte náplň: mléko přiveďte k varu, přisypte čerstvě namletý mák a za stálého míchání pár minut povařte na hustou kaši. Přidejte cukr, povidla, rum, kůru z poloviny citronu, skořici a vanilku. Ochutnejte a případně dolaďte. Náplň nechte zcela vychladnout, díky tomu ještě zpevní.
- Rozpusťte 40 gramů másla a štědře s ním vymažte plech nebo dvě koláčové formy. Vykynuté těsto rozdělte na 12 až 16 kousků, z každého vytvarujte kuličku, kterou v dlaních roztáhněte na placku. Přidejte poměrnou část náplně (pro přesný výsledek si můžete vše zvážit a rozpočítat), tedy zhruba polévkovou lžíci, a zabalte do měšce tak, aby náplň nikde nevykukovala.
- Spojem dolu klaďte na vymazaný plech a máslem potřete vždy také strany a povrch každého bochánku. Mezi buchtami nechávejte trochu místa, ještě nabudou. Nechte je dalších 30 minut kynout, poté vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 25 minut dozlatova.
- Ihned po upečení potřete směsí rozpuštěného másla a rumu, alkohol se odpaří, ale buchtám dodá dokonalou chuť a vůni.
- Pokud zvládnete vydržet do vychladnutí, buchty pak pocukrujte.