Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Honza nebyl přece žádný hlupák, když si vzal do světa v ranci právě buchty. On věděl, co je dobré! Dokonale nadýchaným, voňavým buchtám s oblíbenou náplní se jen těžko odolává. Všichni je máme rádi (nebo snad znáte někoho, kdo by neměl?), ale ne každý si troufne na jejich přípravu. Přitom stačí mít chvilku času a dobrý, osvědčený recept. A my vám dnes jeden takový servírujeme. Nechte předsudky o kynutém těstě tatam a bez obav upečte tyto skvělé tvarohové buchty i u vás doma.

Na 16 větších buchet potřebujete:

  • 500 g hladké mouky + na posypání
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 16 g vanilkového cukru
  • špetku soli
  • kůru z ½ citronu
  • 2 žloutky
  • 80 g rozpuštěného másla + na vytření pekáče a potření buchet
  • 1 lžíce rumu 
  • moučkový cukr na posypání

Na tvarohovou náplň:

  • 375 g měkkého plnotučného tvarohu (1,5 kostky)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • kůru z ½ citronu
  • rozinky předem namočené v rumu (lze vynechat)

Postup

  1. Připravte si veškeré ingredience. Do velké mísy prosejte mouku, uprostřed vytvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci cukru a tolik vlažného mléka, aby pokrylo rozdrobené droždí. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek.
  2. V další misce připravte smícháním všech ingrediencí tvarohovou náplň. Záměrně je použito jedno celé vejce, jelikož bílek tvaroh trochu naředí. Bez něj by měla tvarohová náplň příliš tuhou konzistenci. Nebo zkuste přidat nejprve 2 samotné žloutky a naředit náplň jen takovým množstvím bílku, aby byla konzistence náplně stále dostatečně pevná. Nyní lze přidat i rozinky předem namočené v rumu. Neváhejte tak učinit, pokud je máte rádi.
  3. K hotovému kvásku přidejte zbylé mléko s krupicovým cukrem, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, žloutky a zchladlé rozpuštěné máslo. Vše společně důkladně promíchejte a pak začněte těsto hníst. Hněťte jej zprvu pomocí vařečky do ucelené podoby a poté rukou pěkně dohladka. S těstem se perfektně pracuje, není se čeho bát.
  4. Hladký bochánek položte doprostřed mísy, ve které jste ho vypracovali, a posypejte lehce hladkou moukou. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout přibližně hodinu. Těsto můžete v průběhu kynutí ještě jednou prohníst.
  5. Až těsto nakyne, vyklopte ho z mísy na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na tloušťku asi 1,5 cm. Plát rozkrájejte na 16 kousků, lehce je prsty pomačkejte a roztáhněte na čtverce o přibližné velikosti 12×12 cm.
  6. Doprostřed těsta naneste vždy lžíci náplně. Všechny čtyři konce spojte k sobě, přimáčkněte, aby v těstě nezůstala mezera a uprostřed je stočte dovnitř. Buchty pokládejte spojem dolů do máslem vymazaného pekáče, ponechejte mezi nimi vždy jen trochu místa. Vyskládané buchty důkladně pomažte shora a ze stran máslem.
  7. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 až 15 minut kynout. Poté vložte pekáč do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 minut dozlatova. 
  8. Upečené buchty znovu potřete rozpuštěným máslem, tentokrát však smíchaným se lžící rumu – buchty nádherně provoní a podtrhne jejich už tak skvělou chuť. Vychladlé je posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Další náplně do buchet

  • Možná máte doma právě zásoby švestkových povidel. V tom případě je zřeďte podle hustoty rumem, přistrouhejte trochu perníku a další skvělá náplň do buchet je připravena. 
  • Pokud máte raději makovou, stačí ohřát mléko s cukrem, přidat podle chuti skořici, trochu rumu a nakonec vmíchat mletý mák. Do makové náplně můžete přidat i švestky.