Od Nového roku v Česku v rámci schváleného konsolidačního balíčku dochází k daňovým změnám. Jednou z nich je i přechod piva z daňové sazby deseti procent na jednadvacet procent. Podle pivovarů se zvýšení sazby projeví růstem ceny jednoho půllitru v průměru o pět korun.
„Bude to černý rok pro gastronomii,“ prorokuje v našem podcastu Martin Pacovský, jeden z investorů ve skupině Městské pivovary, pod které patří řemeslné pivovary ve Znojmě, Jarošově, Oslavanech a Olomouci.
Podle něj je už teď jasné, že lidé přestali chodit do hospod a zvýšení cen trend jen zesílí. „Pijí doma nebo v garáži,“ konstatuje. Například Jarošovský pivovar jim proto jde naproti půjčováním píp na víkend zdarma.
Pacovský ještě letos působil jako šéf Pražské plynárenské a dříve v ČEZ, kde měl na starosti rozvoj obnovitelných zdrojů. Zkušenosti z energetiky se mu nyní hodí – energie si vzal na starost i v pivovarské skupině.
„Udělal jsem si simulaci, jak budou vypadat naše náklady v příštím roce po navýšení regulované složky. Jde o nárůst o deset až patnáct procent v nákladech na výrobu. To je pro nás velmi zásadní,“ popisuje realitu, kterou budou muset nejen pivovary v příštím roce řešit.
Jak je v konkurenci velkých pivovarů těžké jako řemeslný pivovar prorazit? Jak výdělečný je to byznys? A čeká nás po boomu minipivovarů jejich konsolidace? To vše jsme probírali v podcastu.