Pokud máte aspoň trochu rádi vejce, tento recept nejpozději o víkendu vyzkoušejte. Jakkoli nezvykle totiž vajíčka na smetaně zní, úprava to je zcela geniální. Šlehačka lehce zkaramelizuje, vejcím dodá máslovou chuť a spolu s pestem nebo chilli olejem vytvoří výbornou omáčku. Vaření přitom netrvá o nic déle než třeba u hemenexu.

Recept inspirovaný báječným počinem Ideas in Food je skvěle variabilní, vajíčka ve smetaně jsou výborná i jen se solí a čerstvě mletým pepřem, ale doladit je můžete také lžící pesta, chilli olejem, mletou paprikou, pažitkou nebo jinými bylinkami.

Sázená vejce v karamelizované smetaně

Na 1 velkou porci potřebujete:

  • 80 g smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • Sůl & pepř

Volitelně:

Postup

  1. Smetanu vlijte do menší nepřilnavé pánve (množství smetany stačí odhadnout od oka tak, aby tvořila zhruba centimetrovou vrstvu), zlehka osolte, přiveďte k varu, lžičkou do ní nakapejte pesto a opatrně rozklepněte vejce.
  2. Osolte a opepřete, nechte 3 minuty mírně probublávat, poté přiklopte poklicí a počkejte ještě asi 2 minuty, až bílky zpevní. Okraje by měly být lehce zkaramelizované. Posypejte pažitkou a podávejte.

Tip: Pokud by smetana zkaramelizovala dřív, než se bílky propečou, trochu smetany přidejte. Kdyby omáčka byla naopak moc tekutá, zvyšte teplotu a vajíčka nepřiklápějte poklicí.