Je libo jehněčí konfitovaný krk, arancini jako na Sicílii, dost možná nejlepší hummus vašeho života nebo snad carpaccio z jelena? Sbíhají se vám už sliny? Vyrazte s námi na elektrický roadtrip po nejlepších restauracích a nejtalentovanějších šéfkuchařích od Beskyd po Valtice.
Jídlo. Na Maslowově pyramidě sedí mezi fyziologickými potřebami úplně dole, v samotném základu, protože bez něj bychom nepřežili. A přitom je to jedna z mála povinností, která člověku dokáže přinést slast, udělat jeho život pestřejší, životní nutnost povýšit na skvostný zážitek.
Pokud znáte tu správnou adresu.
Je hříchem michelinských inspektorů, že se bojí vydat mimo Prahu, protože věřte, že i na druhém konci republiky jsou místa, která by si trochu hvězdného třpytu zasloužila.
My jsme jich dali dohromady hned několik, abyste nemuseli tápat a mohli vyrazit klidně na konec světa (nebo na hranice Česka) bez obav, že vám crème brûlée naservírují bez křupavé krustičky a hovězí Wellington uvnitř nebude správně růžový.
Nešlápnout vedle je ale holé minimum. Všechny následující zastávky mají společné to, že jejich ambice sahají mnohem výš než jen dodržet základní pravidla haute cuisine. Na našem roadtripu jsme hledali místa, kde umí být drzí, precizní, překvapiví, kde dokážou suroviny a vytříbené techniky kombinovat tak, že na konci vám na talíři přistane… fantazie.
Protože stejné atributy, od drzosti až po fantazii, splňuje i první elektrické Porsche, vyrazili jsme na cestu právě Taycanem s jeho bezmála šesti sty koňmi. A abyste ani vy, ani michelinští inspektoři už nikdy nemuseli bloudit, servírujeme vám menu komplet i s itinerářem:
Miura, Čeladná
ujeto 0 km, dobito 100%
Je to rezavá vesmírná loď, která uprostřed beskydských kopců přistála z jiné galaxie? Anebo je to nadčasový designový počin, který se nebojí provokativně narušit malebnost přírody odvážnými tvary a strukturami? Tak dlouho, jak bude hotel Miura stát na kraji Čeladné, se budou lidé přít o jeho vzhledu.
O čem ale nikdy nebylo sebemenších pochyb? Že uvnitř, v kuchyni, se na kapitánském můstku zjevil muž, který dokáže to nejlepší z beskydských hor přetavit ve famózní zážitek na talíři. Takže i ti největší odpůrci moderního designu nakonec zkrotnou a připustí – Miura je požehnáním.
Michal Göth, legendární šéfkuchař, který roky diktoval tempo té nejlepší brněnské gastronomii, totiž vyměnil lesk města za syrovost hor, přestěhoval se do Beskyd a z obyčejné kyselice udělal svůj neobyčejný signature dish. V různých obměnách drží kyselicu na menu už řadu let a teď zrovna můžete jeho krémovou delikatesu z bystročického zelí ochutnat ve variaci s kachním křídlem.
Bonusem je, že přímo u Miury můžete Porsche Taycan dobít, takže vaše chuťové pohárky nebudou jediné, které dostanou 800voltovou injekci energie.
Perk, Šumperk
ujeto 164 km, baterie 54 %
Navigace vás povede po dálnici přes Olomouc, ale vy jí směle poděkujte a přepněte na delší severní trasu. Ano, pojedete o hodinu déle, ano, bude to stát za to. Protože cesta z Beskyd do Jeseníků má úplně jinou atmosféru, když vyrazíte bývalými Sudetami, kroutíte serpentiny přes Skřítek na Havraní vrch a pod vámi se líně povaluje mlha.
Navíc když máte štěstí a sedíte v tomhle autě, je to za volantem za odměnu. Taycan zvládne i trochu drsnější cesty v sudetském pohraničí a v zatáčkách oceníte, jak vyladěné elektrické Porsche dokáže pracovat s variabilním rozdělováním kroutícího momentu a elektronicky řízenou uzávěrkou zadního diferenciálu – prostě každou zákrutu řeže jako skalpelem.
Hotel Perk, foto: Jan Zima
Hotel Perk, foto: Jan Zima
šéfkuchař Jan Malý
Hotel Perk - foto: Martin Chum
Hotel Perk – foto: Martin Chum
Podobně precizně probíhala rekonstrukce šumperského hotelu Grand, ze kterého je nově hotel Perk, benjamínek na gastromapě Česka. Perk uprostřed Šumperka vděčí za vzkříšení osvícenému investorovi, který do kuchyně pozval místního rodáka, ostříleného Jana „Hanese“ Malého.
Jestli ho jako já znáte z olomoucké Long Story Short Eatery, u jejíhož rozjezdu stál, anebo ještě z pražské Esky, kde působil jako sous-chef, víte, že má geniální cit pro to postavit z obyčejných surovin fantastické menu plné minimalistických a přitom plně promyšlených jídel.
A jestli Hanese neznáte, pak sedejte za volant a startujte, protože v Šumperku pustil uzdu svému talentu naplno. Dejte si jeho jehněčí brzlík s květákem, drožďovou omáčkou, opečeným amaranthem a mákem anebo lokše s nakládaným kaprem, rebarborou a červenou cibulí.
A pak už se jen pohodlně usaďte do lounge křesílek od Lucie Koldové, dejte si kávu z místní báječné Pikoly a plánujte příští výlet do Jeseníků.
Entrée Olomouc
Entrée Olomouc
Entrée
Entrée
Entrée Olomouc
Entrée Olomouc
Entrée, Olomouc
ujeto 232 km, baterie 39 %
„Největší překážka každého kuchaře je malé sebevědomí a malá představivost,“ říká Přemek Forejt, šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée – a kdo ho aspoň trochu znáte, víte, že ani jedním Přemek netrpí. Sám sebe s nadsázkou označuje za fracka, ale roky na scéně potvrdily, že není jenom drzý potetovaný kluk s odvážnými nápady. I když zdravá dávka drzosti je pořád jeho signature dish.
„Dravá drzost je potřeba. Čím větší blbost vymyslím, tím víc to lidi láká. A to mě hrozně baví, že na tuhle naši hru lidi přistupují, že ji hrají se mnou,“ říká Forejt a vymýšlí věci jako dezert ze pstruha, zmrzlinu z cibule a sýr Le Pico servírovaný s injekční stříkačkou.
Aktuálně si na jeho menu můžete dát třeba fine-diningovou variaci na tlačenku s uzeným úhořem nebo koblihu s houbami a chedarem.
Olomouc je v polovině naší gastrojízdy od severu na jih Moravy a Taycan ukazuje dojezd 168 kilometrů. Celá moje trasa bude mít něco málo přes 350 kilometrů, takže by to tohle elektrické Porsche s celkovou kapacitou baterie Performance Plus sahající přes 93 kWh zvládlo až do cíle u rakouských hranic na jedno nabití (kdybych se krotila a tolik nešlapala na brzdu a plyn v jesenických serpentinách).
Deset minut na 300kW supernabíječce u Olomouce ale tuhle pravděpodobnost promění v jistotu, a tak se zastávkou, která není delší než obyčejné fosilní tankování, vyrážíme dál na jih.
Element a Ateliér, Brno
ujeto 314 km, baterie 36 %
Brněnská gastroscéna jede jako na steroidech, a tak vybrat jen jeden podnik by byla volba téměř Sofiina. Jestli ale někoho v Brně nesmíte minout, jsou to dva šéfkuchaři, kteří mají jedno společné – Forbes je zařadil do desítky „Ones to watch“, výběru nadějných šéfkuchařských osobností, které se podle nás vyplatí sledovat, jejich kuchyně prochází pozoruhodným vývojem a aspirují být těmi nejlepšími v Česku.
Element
Ateliér
EL
Ateliér
El
Tomáš Reger v kuchyni Elementu
V Brně je mezi nimi mimořádně zcestovalý chef Tomáš Reger, který vládne parádnímu podniku Element. Vezme vás na cestu kolem světa dlážděnou lokálními surovinami a z otevřené kuchyně vám hravě naservíruje nemístně dobré arancini jako na Sicílii, dost možná nejlepší hummus vašeho života i carpaccio z jelena.
Druhým naším esem v Brně je Christian Tieppo, poloviční Ital, který sice vyrostl u Benátek, ale jeho maminka je z Liberce a české kořeny si ho nakonec přivolaly. Vyhlášený brněnský podnik Ateliér vede Tieppo s absolutní úctou k surovinám a vy jeho kuchyni můžete vzývat třeba u ricotty s liškami či jehněčího konfitovaného krk s medvědím česnekem.
Essens, Hlohovec u Břeclavi
ujeto 375 km, baterie 19 %
Cíl naší cesty, Grande Finale. Uprostřed Lednicko-valtického areálu najdete Restaurant Essens, kterému vládne Otto Vašák. Jediný moravský zástupce v našem žebříčku nejlepších českých šéfkuchařů podle Forbesu by mohl být klidně učedníkem, který jednou přeroste mistra.
Jeho učitelé byli jedni z nejlepších chefů Česka – Michelinem ověnčený Oldřich Sahajdák a populární Riccardo Lucque. Vašák ale zatoužil být pánem vlastní kuchyně, a tak převzal degustační restauraci Essens v Hraničním zámečku.
Mohlo to zprvu vypadat, že si mladý kuchař ukrojil příliš velké sousto – na konci světa, ještě mu nebylo třicet a chce z periferie (jakkoli krásné) udělat místo, o kterém se bude mluvit daleko za hranicemi regionu?
Jenže přesně tohle se Vašákovi podařilo – a jestli nechápete, proč všechen ten buzz, dejte do navigace Hraniční zámeček, nechte si naservírovat jeho zauzené piliny a bramborovou zmrzlinu… a buďte připraveni konvertovat na víru jménem Essens.
Forbes Tip: Taycan je ryzím ztělesněním sportovního vozu Porsche s elektrickým pohonem. Výrazné proporce, nadčasový a okamžitě rozpoznatelný design, dokonalé spojení výkonu a možnosti každodenního využití. I vzdálené cíle jsou pro něj snadno dosažitelné. S verzí baterie Performance Plus dosahuje jeho dojezdová vzdálenost (podle standardu WLTP) až 484 kilometrů.
Článek je součástí projektu Nabitá jízda, který vzniká ve spolupráci Forbes Česko a značky Porsche v ČR. V následujících měsících vás budeme na 16 cílových destinacích ve čtyřech jízdách inspirovat, abyste necestovali pouze po dálnici, ale nebáli se odbočit do krajiny. Nepůjde o rychlost, jak by se dalo čekat. Půjde o prožitek z cesty.
Jak probíhá cestování elektrikou mimo hlavní tahy Evropou? Kde a jak na cestách v horách a průsmycích načerpáte energii vy i vaše auto? Trvá nabití baterie opravdu tak dlouho? Každý měsíc vás pozveme do dvou nových destinací, které jsme dobyli elektrickým Taycanem. Díky nabitým jízdám zjistíte, proč má někdy smysl odbočit z cesty.