Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Voňavá a křehká kachna (a tím nemyslím zrovna pověstnou M6 z menu českých čínských restaurací) s čerstvou zeleninou, hoisin omáčkou a sezamovými palačinkami může být o něco lehčí (na přípravu i na trávení) alternativou naší kachní pečínky. Milovníci slowfood a trhaného masa si upečou šťavnatá kachní stehna, fandové rychlejší přípravy pak spíše minutková kachní prsa, která se jednoduše opečou na pánvi a pak jen nakrájejí na plátky.
Na 4 porce potřebujete:
- 2 až 3 kachní čtvrtky pro pomalejší verzi nebo kachní prso (cca 600 g masa bez kosti) pro rychlou verzi
- 1 lžička koření pěti vůní
- 1 lžička soli
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžíce oleje
K podávání:
- 1 menší okurka
- 3 jarní cibulky
- Hoisin omáčka
- Sezam na posypání
- Čerstvé chilli dle chuti
Na palačinky:
- 300 g hladké mouky
- 225 ml vroucí vody
- Špetka soli
- Sezamový olej
Postup pro poctivější verzi
- Kachnu omyjte, osušte papírovou utěrkou, a pokud máte čas, nechte ji několik hodin marinovat ve směsi koření pěti vůní, soli, zázvoru, česneku a oleje. Pokud ne, směsí ji jen potřete, dejte kůží dolů do malého pekáčku a pečte při 160 °C asi 2,5 hodiny doměkka. V polovině pečení otočte. Na závěr teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších asi 20 minut, až je kůže křupavá. Tu pak stáhněte a pokrájejte na kousky, maso vykostěte a vidličkami rozdělte na vlákna.
- Na palačinky zalijte v míse mouku vroucí vodou, přidejte špetku soli, promíchejte vařečkou, a jakmile trochu vychladne, směs pět minut propracovávejte rukama na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu 30 mnut odležet.
- Z těsta vytvořte 18 kuliček, každou lehce naolejujte (sezamový olej dodá typickou chuť a vůni, ale zvládnete to i s jiným rostlinným) a rozválejte na co nejtenčí placku. Mezitím už si dost rozpalte pánev a palačinky na ní krátce z každé strany opečte, až se začnou tvořit tmavé puchýřky. Uchovávejte v teple, než si připravíte zbylé placky. Pokud si chcete vyzkoušet ještě autentičtější verzi palačinek, doporučuji zhlédnout video přibližující přípravu dvou palačinek najednou – díky tomu budou znatelně tenčí.
- Okurku a jarní cibulku pokrájejte na proužky a připravte spolu s masem do misek, aby si každý nabral dle sebe. Palačinky se potírají hoisin omáčkou, obkládají masem a zeleninou a sypou sezamem a případně i čerstvým chilli.
Postup pro rychlejší verzi
- Prso rozpulte, ostrým nožem kůži nařezejte do husté mřížky (díky tomu se z ní vypeče tuk a bude pěkně křupavá) tak, abyste ji neprořízli až do masa. Maso ze všech stran obalte ve zmíněné pastě z koření a oleje.
- Kůží dolů položte kachnu na studenou pánev, až poté ji zahřejte a pozvolna opékejte dozlatova – maso se bude připravovat na tuku, který se vypeče z kůže. Když je kůže dobře opečená, kousky otočte a už o něco kratší dobu je pečte i z druhé strany, celkově to bude trvat kolem 20 minut. Nechte pět minut odpočinout v nahřáté troubě a poté krájejte na tenké plátky.
- Pokud se vám nechte rozvalovat tuhé domácí těsto, jednoduše připravte palačinky klasické nebo v krajním případě použijte kupované tortilly.
Extra slow food: Nejlepší je koupit celou kachnu a rozporcovat ji. Skelet použijete na vývar, prsa na minutkovou úpravu a stehna upečete podle receptu na pomalu pečenou kachnu.
Párování s vínem: Víno vám vybral Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín: „K asijským pokrmům bych vybíral především bílá, středně plná a aromatická, protože asijská kuchyně má výraznější chuťový projev. Konkrétně k tomuto jídlu jsem vybral z expozice Salonu vín polosuchou Pálavu výběr z bobulí 2018 od Ing. Jiřího Kopečka. Výrazná a aromatická vůně a chuť vhodně doplní tento výrazný asijský pokrm.“ Víno získalo Zlatou medaili v Národní soutěži vín – mikulovská podoblast 2021, Zlatou medaili Valtické vinné trhy a taktéž Zlatou medaili Grand Prix VinexCena a přijde vás na zhruha 350 korun.