skip to main content

Na knedlíky zapomeňte, na této podzimní hostině se podává burger! S trhanou kachnou, pomerančovou majonézou & brusinkovým zelím

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kachní burgery u nás původně přicházely na řadu, když zbylo pečené kachní (či husí) maso a druhý den už se nikdo na nášup knedlíků necítil. Postupem času se nicméně burgery dostaly na první příčku a šťavnatá, přes noc pečená kachna už většinou putuje rovnou do nich. Přidejte pomerančovou majonézu, brusinkové zelí a dobrou máslovou bulku a dokonalá podzimní hostina může začít!

Na 6 poctivých porcí kachny potřebujete:

  • 1 celá kachna (cca 2 kg) nebo 4 čtvrtky
  • Sůl
  • Kmín

Na brusinkové zelí:

  • 2 lžíce kachního sádla
  • 1 cibule
  • ¼ hlávky červeného zelí (cca 600 g)
  • Sůl
  • Špetka kmínu
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce brusinkové zavařeniny nebo cukru

Na pomerančovou majonézu:

  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 4 lžíce majonézy
Reklama

Dále:

  • 6 burgerových housek
  • Rukola nebo salát (lze vynechat)

Postup

  1. Kachnu můžete péct vcelku, ale lépe se vám propeče naporcovaná: hodně ostrým nožem odřízněte stehna a křídla (u obojího nejprve prokřupněte a tím uvolněte klouby) a nakonec i prsa. Skelet a poslední díl křidélek poslouží jako perfektní základ pro vývar, který klidně na nějakou dobu uschovejte do mrazáku.
  2. Kusy ze všech stran osolte a posypejte kmínem a vše pak na těsno vyskládejte do pekáčku nebo hrnce – při pečení se bude postupně uvolňovat tuk, kterým bude maso obklopeno. Přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte co nejdéle na co nejnižší teplotu. To znamená klidně 14 hodin při 90 °C, 6 hodin při 120 °C nebo 4 hodiny při 140 °C – záleží ovšem na stáří a kvalitě masa i výkonu vaší trouby. Jakmile bude maso odpadat od kosti, vidličkami ho natrhejte na kousky a odstraňte všechny kosti. Kůže můžete zvlášť v troubě při 200 °C opéct dokřupava, natrhat a přidat k masu.
  3. Na troše odebraného tuku z kachny dozlatova osmažte najemno pokrájenou cibuli, přidejte nakrouhané zelí a ještě chvíli opékejte. Osolte, přidejte kmín a ocet a pod pokličkou za občasného míchání asi 25 minut duste doměkka. Vmíchejte džem a případně dochuťte další solí, octem nebo cukrem.
  4. Pomeranč pořádně odrhněte, na jemném struhadle ostrouhejte oranžovou část kůry (bílá je hořká) a smíchejte se 4 lžícemi šťávy a majonézou.
  5. Maso pak na pánvi či v troubě spolu s částí výpeku opečte dokřupava a naplňte s ním taktéž opečené housky, které jste potřeli pomerančovou majonézou. Přidejte zelí a případně něco zelených lístků a podávejte.

Nejlepší kachna v pomalém hrnci: Já kachnu raději než v troubě peču v pomalém hrnci, kde nehrozí, že se připálí nebo vysuší. Navíc ho můžete strčit třeba na balkon, kde bude vůní jídla následujících 10 hodin oblažovat leda tak sousedy, nikoli váš byt. Kachnu naporcujte (lépe se vám tak bude do hrnce skládat), posypejte solí a kmínem, vyskládejte do hrnce a dejte na nízký stupeň dělat na 8 až 12 hodin. Dále pak postupujte jako s kachnou pečenou.

Reklama
Reklama