Ideální letní dezert má být lehký chutí i přípravou, z několika málo surovin (ok, kardamom můžete vynechat) a plný čerstvého letního ovoce. Ricottový koláč všechno tohle splňuje a ještě výborně chutná. Konzistencí spíše než pečivo připomíná nákyp či flameri a stejně dobře jako z ricotty funguje i z tvarohu.
Ricottový koláč s letním ovocem, kardamomem a citronovou kůrou
Na formu o průměru 24 cm potřebujete:
- 80 g másla
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- Špetka soli
- Kůru z 1 citronu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky kardamomu
- 750 g ricotty
- 150 g hrubé mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1,5 hrnku ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, meruňky, broskve, blumy, třešně)
Postup
- Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Formu (ideálně tu s odnímatelnými okraji) vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 180 °C.
- Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 3 minuty do světlé pěny a postupně na nízké otáčky zapracujte sůl, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), vanilku, kardamom, ricottu, mouku a kypřicí prášek.
- Těsto rozetřete do formy, na husto obložte vypeckovým a pokrájeným ovocem (já dala blumy, meruňky, maliny, borůvky a broskve) a pečte asi 60 minut. Po vychladnutí koláč ještě zpevní, tak se nelekejte měkčího středu. Nechte 20 minut chladnout ve formě, poté ji uvolněte a nechejte dochladnout na mřížce.
Křupavý povrch: Před pečením ještě posypejte povrch ovoce třtinovým cukrem a mandlovými lupínky nebo drobenkou ze dvou lžic cukru, dvou lžic hrubé mouky a dvou lžic másla.
Tvaroh místo ricotty: Místo ricotty klidně dejte polo nebo plnotučný tvaroh, koláč funguje i s ním. V zimě můžete místo ovoce rovnou do těsta zamíchat dvě hrsti v rumu nabobtnaných rozinek a kandované pomerančové kůry.