Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Focaccia je kus Itálie, kterou chcete doma mít. Nezapomenutelná je ovšem nejen svou chutí, ale také přípravou – ta je totiž, překvapivě, vskutku velmi jednoduchá. Tento tradiční italský chléb si navíc můžete ozdobit tím, co máte nejraději, nebo naopak vůbec ničím – focaccia si vystačí s kvalitním olivovým olejem a solí. 

Na focacciu o průměru cca 30 cm potřebujete:

  • 350 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky + na posypání
  • 2 lžičky soli
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 60 g sušených rajčat v olivovém oleji
  • 50 g černých oliv Kalamata bez pecky
  • 6 ks cherry oválných rajčat (odrůda Sweetelle)

Na plech + k podávání:

  • kvalitní extra panenský olivový olej 
  • hrubá mořská sůl

Postup

  1. V misce s vlažnou vodou rozdrobte droždí. Metličkou jej důkladně promíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Do větší mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte polovinu nadrobno nasekaných lístků rozmarýnu, zhruba třetinu sušených rajčat a třetinu na kolečka pokrájených oliv. Přilijte rozpuštěné droždí a vše pečlivě promíchejte. Pomocí vařečky uhněťte hladké těsto, které bude mít trochu lepivější konzistenci. Těsto v míse posypte nepatrně moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout. 
  2. Větší hluboký plech důkladně vymažte olivovým olejem a zlehka posypejte hrubou solí. Vykynuté těsto znovu propracujte a poté z mísy vyklopte na střed vymazaného plechu. Pomocí prstů jedné ruky a vařečky v druhé ruce opatrně roztáhněte těsto více ke krajům (nikoli však až na doraz k nim) – tento pohyb musí být nenásilný, s těstem pracujte láskyplně a nadlehčeně. 
  3. Těsto by v tuto chvíli mělo mít cca 2 až 2,5 cm na výšku a zabírat asi ¾ plechu. Plech přikryjte utěrkou a těsto nechte ještě alespoň 15 minut odpočinout – právě v této fázi se rozjede ještě více ke krajům, takže ho (se) opravdu nemusíte v předchozím kroku nějak více trápit. 
  4. V mezičase nakrájejte omytá a osušená cherry rajčata na silnější kolečka. S několika olivami můžete provést to samé, ostatní nechte vcelku. Rozmarýn rozdělte na menší větvičky či jednotlivé lístky.
  5. Do odpočatého těsta udělejte pomocí právě umytých prstů důlky. Namočte si prsty do olivového oleje, budou se vám tak do těsta lépe zapichovat a předejdete případnému přilepení. Až budete s tvorbou důlků hotovi, vyskládejte po celé ploše připravené ingredience. Focacciu zakapejte olivovým olejem a posypejte hrubozrnnou solí. Vložte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte 25 až 30 minut dozlatova.
  6. Po upečení nechte focacciu alespoň lehce zchladnout a poté rozkrájejte. Podávejte s kvalitním olivovým olejem posypaným hrubou solí, do kterého si jednotlivá sousta namáčejte. Je to vynikající zážitek, ke kterému chybí už jen sklenka dobrého vína.