Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Focaccia je kus Itálie, kterou chcete doma mít. Nezapomenutelná je ovšem nejen svou chutí, ale také přípravou – ta je totiž, překvapivě, vskutku velmi jednoduchá. Tento tradiční italský chléb si navíc můžete ozdobit tím, co máte nejraději, nebo naopak vůbec ničím – focaccia si vystačí s kvalitním olivovým olejem a solí.
Na focacciu o průměru cca 30 cm potřebujete:
- 350 ml vlažné vody
- 30 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky + na posypání
- 2 lžičky soli
- 4 větvičky rozmarýnu
- 60 g sušených rajčat v olivovém oleji
- 50 g černých oliv Kalamata bez pecky
- 6 ks cherry oválných rajčat (odrůda Sweetelle)
Na plech + k podávání:
- kvalitní extra panenský olivový olej
- hrubá mořská sůl
Postup
- V misce s vlažnou vodou rozdrobte droždí. Metličkou jej důkladně promíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Do větší mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte polovinu nadrobno nasekaných lístků rozmarýnu, zhruba třetinu sušených rajčat a třetinu na kolečka pokrájených oliv. Přilijte rozpuštěné droždí a vše pečlivě promíchejte. Pomocí vařečky uhněťte hladké těsto, které bude mít trochu lepivější konzistenci. Těsto v míse posypte nepatrně moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.
- Větší hluboký plech důkladně vymažte olivovým olejem a zlehka posypejte hrubou solí. Vykynuté těsto znovu propracujte a poté z mísy vyklopte na střed vymazaného plechu. Pomocí prstů jedné ruky a vařečky v druhé ruce opatrně roztáhněte těsto více ke krajům (nikoli však až na doraz k nim) – tento pohyb musí být nenásilný, s těstem pracujte láskyplně a nadlehčeně.
- Těsto by v tuto chvíli mělo mít cca 2 až 2,5 cm na výšku a zabírat asi ¾ plechu. Plech přikryjte utěrkou a těsto nechte ještě alespoň 15 minut odpočinout – právě v této fázi se rozjede ještě více ke krajům, takže ho (se) opravdu nemusíte v předchozím kroku nějak více trápit.
- V mezičase nakrájejte omytá a osušená cherry rajčata na silnější kolečka. S několika olivami můžete provést to samé, ostatní nechte vcelku. Rozmarýn rozdělte na menší větvičky či jednotlivé lístky.
- Do odpočatého těsta udělejte pomocí právě umytých prstů důlky. Namočte si prsty do olivového oleje, budou se vám tak do těsta lépe zapichovat a předejdete případnému přilepení. Až budete s tvorbou důlků hotovi, vyskládejte po celé ploše připravené ingredience. Focacciu zakapejte olivovým olejem a posypejte hrubozrnnou solí. Vložte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte 25 až 30 minut dozlatova.
- Po upečení nechte focacciu alespoň lehce zchladnout a poté rozkrájejte. Podávejte s kvalitním olivovým olejem posypaným hrubou solí, do kterého si jednotlivá sousta namáčejte. Je to vynikající zážitek, ke kterému chybí už jen sklenka dobrého vína.