Ačkoli vám rozpis surovin nabízíme, tak se spíše než o klasický recept jedná o inspiraci, jak lahodně využít brambory a všelijaké zbytky, co máte v lednici.

Brambory na bouchačku jsou totiž výborné jak samotné jako příloha, tak doplněné o bylinky, pesto, sýry (na jaře sáhněte po brynze, jindy použijte plísňové sýry, čedar, goudu, tvarůžky nebo třeba nivu) i uzeniny. Kromě klasického špeku či slaniny využijete také zbytky vařeného nebo pečeného masa, šunku či uzené. Pro vege verzi hotové posypejte jídlo nasucho opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky.

Brambory na bouchačku s brynzou, slaninou a bylinkami

Na 4 až 5 porcí potřebujete:

  • 1,5 kg malých brambor (např. grenaille)
  • 200 g špeku/slaniny
  • Sůl & pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti bylinek (zde kopr, pažitka a petržel, lze i medvědí česnek, rozmarýn, bazalka, oregano, tymián)
  • 250 g májové brynzy (dobrá je i niva či čedar)
  • 180 g kysané smetany

Postup

  1. Co nejmenší brambory i se slupkou pořádně odrhněte a uvařte v dost osolené vodě doměkka, bude to trvat 20 až 30 minut dle jejich velikosti.
  2. Mezitím nechte nasucho vyškvařit špek pokrájený na kostičky. Děrovanou lžící ho vyndejte stranou a do vypečeného sádla (pokud by ho bylo méně než půl hrnku, doplňte ho sádlem či olejem) vmíchejte prolisovaný česnek, malou lžičku soli a případně i najemno nasekané bylinky, jednodušší je ale bylinkami hotové jídlo posypat až na závěr. Já dávám pažitku, trochu kopru a hladkolistou petržel, ale hodí se i medvědí česnek a jiné bylinky.
  3. Troubu vyhřejte na 200°C. Velký plech potřete trochou tuku, předvařené brambory na něj přemístěte, dnem plecháčku každou bramboru rozmáčkněte, potřete ochuceným sádlem a pečte asi 20 minut dokřupava.
  4. Mezitím rozmačkejte vidličkou brynzu s kysanou smetanou a pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem. Kostičky špeku trochu přihřejte. Na upečené brambory rozdělte sýrovou směs a uzeninu, ještě na chvíli vraťte do trouby a podávejte posypané dalšími bylinkami.