Zkuste v létě vyměnit tradiční hutné halušky s brynzou za lehčí alternativu v podobě tarhoni. Krémovou brynzovou omáčku nemusíte navíc zjemňovat smetanou. Letní brynza na rozdíl od té zimní vyniká svěží chutí, protože ovce se už stačily napást na zelené louce porostlé voňavým býlím. To se samozřejmě odráží v chuti mléka. Proto je právě teď ideální doba na zařazení tohoto lahodného sýru do jídelníčku. A pokud si chcete odlehčit celý pokrm, můžete zcela vynechat pancettu anebo ji nahradit opečeným uzeným tofu.

Tarhoňa s brynzou, žampiony a pancettou

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g tarhoni
  • 200 g hnědých žampionů
  • 1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej
  • 100 g brynzy (letní)
  • 1 cibule
  • 1 dl zeleninového vývaru
  • 70 g pancetty nakrájené na kostičky

Postup:

  1. Tarhoňu uvařte v osolené vodě al dente, sceďte a nechte okapat.
  2. Žampiony nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Menší žampiony stačí překrojit na půl. Vložte do mísy. Přidejte nakrájený tymián, římský kmín, špetku soli a pepře. Přelijte 2 až 3 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 15 až 20 minut.
  3. V pánvi rozehřeje asi 1 lžíci oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a dozlatova osmahněte. Do pánve přidejte brynzu, podlijte vývarem a na mírném ohni míchejte, dokud se sýr nerozplyne. Vmíchejte tarhoňu a podle potřeby dosolte.
  4. Pancettu pěkně orestujte na pánvi. Nebude potřeba přidávat olej, slanina tuk pustí sama.
  5. Tarhoňu naservírujte na talíře nebo do misek a posypejte žampiony a pancettou. Lehce opepřete čerstvě namletým pepřem a servírujte.

Tip: Pokud se nevyhýbáte vydatnějším pokrmům a rádi si dopřejete lahodné krémové omáčky, můžete část vývaru nahradit smetanou.