Zátiší Group Sanjiva Suriho dostává jednu ránu za druhou. Z více než 360 zaměstnanců mu zbyla polovina, na neurčito je zavřená ikonická restaurace Bellevue a cateringová divize zcela uzemněná. Přesto se Suri většinou usmívá.
Občas se mě někdo zeptá, jak si na všem špatném najít to dobré. Je otázka, jak definujeme špatné. Je sklenice napůl plná, nebo napůl prázdná, nebo je sklenice zcela plná – z jedné poloviny vodou a z druhé vzduchem? Celé to je jen otázka perspektivy.
Samozřejmě není snadné nevkládat emoce do situace, pokud se v ní nacházíte, a ne vždy je to možné. Když se ale dokážu emocionálně oddělit od jakékoli situace a dívat se na ni jako pozorovatel zvenčí, je pro mě výrazně snazší ji zvládnout.
Zásadní v těchto dobách je nezaobírat se tím, co přímo nedokážu ovlivnit. Není to snadné a musím přiznat, že já osobně jsem si prošel velmi těžkými časy, a to zejména poté, co 17. prosince 2020 přišlo třetí uzavření restaurací, těsně po 14 dnech od jejich otevření. Trvalo mi více než šest týdnů, než jsem se začal soustředit na situace, které jsem mohl ovlivnit, místo abych věnoval veškerou svou pozornost tomu, co jsem ovlivnit nemohl.
Naše mysl nás totiž často zavede k myšlenkám o negativních událostech, které právě ovlivnit nemůžeme. To vytvoří bojovou nebo únikovou odezvu, jež je součástí naší DNA a produkuje hormony jako adrenalin, které pro nás nejsou po delší dobu dobré. A tak jsem si začal pokládat otázku: Je to pravda?! Následovanou druhou: Je to opravdu pravda?! Tyto prosté otázky mi pomohly hacknout negativní spirálu.
Hodně mi také pomáhá zaměřit se na činnosti, které v těle zvyšují hladinu oxytocinu a serotoninu, čili odpočinek, kvalitní jídlo, pohyb, rodina a přátelé. Naopak namístě je vyhnout se těm, které zvyšují hladinu kortizolu, jako stres, rafinované potraviny nebo ony negativní informace, které nemohu nijak ovlivnit.