Po mnoha měsících, kdy byly restaurace zavřené, si znovu můžeme sednout alespoň na zahrádky a zase si užít trochu společenské atmosféry. Pokud ale nevíte, kam zavítat, nevadí.
Přinášíme sérii osobních tipů na naše oblíbená místa, kde si vychutnat svou ranní kávu, brunch nebo třeba romantickou večeři.
Ten dnešní pro vás připravil náš redaktor Filip Saiver.
Kolnička
1. máje 759, Luka nad Jihlavou
Coby kluk chodil Dalibor Špejtek babičce v Lukách nad Jihlavou do kolničky pro dříví. Dnes do jeho Kolničky, jež vyrostla právě na místě babiččiny kůlny, spěchají nadšení hosté. Ti si kvůli dnes už právem vyhlášenému podniku ochotně udělají zajížďku z dálnice z Brna do Prahy.
Stačí jedna návštěva, aby člověk pochopil, proč to dělají. Proč je Kolnička vyhledávaným místem pro lidi z blízkého i vzdáleného okolí a proč restauraci zahrnul Lukáš Hejlík i do své Gastromapy.
Při čekání na objednávku člověka doslova vtáhne pohodová atmosféra rodinného byznysu, poněvadž v Kolničce pracuje Daliborova rodina a vaří tam jeho velký kamarád. Tahle atmosféra je jakýmsi „aperitivem“ zadarmo, hlavním chodem je bezesporu jídlo. Originální, moderní a přitom tradiční, chutné tak, že dálniční exit 119, odkud se z D1 na Luka sjíždí, se stane bezmála povinností.
A bezmála smrtelným hříchem je neochutnat hvězdnou stálici zdejšího menu – hovězí ořech s hříbkovou omáčkou. Nebo plněné knedlíky. Nebo… Výčet by to byl dlouhý. Dalibor chodil kdysi babičce pro dřevo do kamen, milovníci skvělého jídla se však dnes v Kolničce rozhodně nespálí.
Název restaurace by se dal odvodit též od množství kol, protože je i zastávkou mnoha cyklistů. A když je tedy aperitivem zdarma pohoda, digestivem zdarma je tu panáček domácí pálenky na účet podniku. Po tomhle loku sednout za volant nejde, ale žádný strach, Kolnička brzy otevře penzion.
Zatím je k dispozici zahrádka, a jestliže Fráňa Šrámek básnil „chtěl bych tě potkati v lukách“, pak potkati se v Lukách je dost dobrý nápad. Servírují tam jídlo jako báseň.