Ze stánku na farmářských trzích do malého butiku v Klimentské. Votre plaisir je malá rodinná výrobna z Kbel, ze které se stal etablovaný podnik vysoké cukrařiny v Praze.
Jejich cesta začala v roce 2013, kdy se manželé Gabriela a Michal Hrubcovi rozhodli přenést kousek francouzské cukrářské tradice do českého prostředí. Bez profesionálního gastronomického vzdělání, ale s obrovskou energií a vášní pro kvalitní suroviny začali nabízet dezerty, které na první pohled i v chuti evokovaly francouzskou eleganci. Začala to tehdy citronová tartaletka, kterou ochutnali v zahraničí.
Když jsme se poprvé s Hrubcovými před více než deseti lety potkali u skleničky v malém vinném baru, měli sen si otevřít vlastní butik. To se jim o pár let později povedlo v Soukenické ulici. Prostor ale technicky neodpovídal a ze dne na den museli zavřít.
Dohodli se tehdy se skupinou Ambiente, že se stanou součástí jejich týmu kreativních cukrářů do doby, než se vhodné místo objeví, a plánovali otevřít společně. Nový prostor byl ale v nedohlednu a Hrubcovi se přesunuli do Brna rozjíždět jiný podnik. Mít vlastní místo byl ale vždy pro ně hlavní plán, tak se vrátili do Prahy a podařilo se jim získat prostor současného butiku v Klimentské.
Jejich cukrářský styl byl od začátku osobitý a dezerty byly rozpoznatelné na první pohled. Jako byste přesunuli francouzskou cukrárnu do Prahy, perfektní choux z odpalovaného těsta, citronová tartaletka, kterou všechno začalo, Paris-Brest, jehož příchutě se v čase měnily – teď si dáte třeba pekanovou s espressem, a spousta dalších.
„Za tu dobu se na trhu hodně změnilo, objevila se třeba spousta polotovarů, které jsou i v super kvalitě. My si ale od začátku děláme všechno sami. Naše výroba je řemeslná, osobitá a sezonní a rádi pracujeme s lokálními producenty. To znamená, že některé dezerty si dáte klidně jen velmi krátce a pořád se posouváme dál,“ říká Michal Hrubec, který za rok vymyslí kolem třiceti dezertů.
Na začátku neměli ambice dělat české zákusky, po letech se ale rozhodli pustit i do nich a vybrali si ty nejklasičtější. Přetvořili je do podoby, která odpovídá jejich přístupu a filozofii.
Votre plaisir
Adresa: Klimentská 1, Praha 1
Otevírací doba: úterý až sobota 9-18 hodin
„České dezerty mi vrtaly dlouho hlavou a chtěl jsem vzít ty klasiky, které známe, a říct si, jak bych si je dal já sám. A přesně tak jsem je udělal,“ popisuje Hrubec přístup k interpretaci šesti zákusků, které si většina z nás pamatuje z dětství.
Punčový řez, zákusek, který buď milujete, nebo nesnášíte. Já se řadím spíš do té druhé skupiny a ani Hrubcovi ho nemají rádi, proto to byla výzva.
Tento mě osobně hodně baví, piškot s mandlovou moukou, kyselou rybízovou marmeládou, to celé máčené ve slušné dávce domácího punče a vanilkový krém navrch pro zjemnění sladkosti. Oproti punčákům, které znám, mě zarazila výrazná ovocná chuť punče a hlavně sladkost, která vůbec není přehnaná.
Foto Votre Plaisir
Foto Votre Plaisir
Foto Votre Plaisir
Foto Votre Plaisir
Foto Votre Plaisir
Foto Votre Plaisir
Foto Votre plaisir
Podobný love–hate vztah budete možná mít i s indiánkem, jedním z nejjednodušších zákusků českých cukráren. Jak Hrubec popisuje, on sám si ho jako malý dával a měl nejradši jenom spodní část piškotu se sněhem, a tak se rozhodl ho ozvláštnit.
Jeho tvar odkazuje na ty úplně původní, ale uvnitř pod čokoládovou krustou se toho děje víc. Kromě vyšlehaného sněhu je ve špičce ještě máslová sušenka a uvnitř vanilkový krém se spoustou vanilky, aby dodal jinou texturu a snížil celkovou sladkost.
Dalším kouskem je větrník, tentokrát v české verzi. Ikonický vanilkový větrník se slaným karamelem, který má Votre plaisir v nabídce úplně od začátku, je dodnes nejúspěšnějším dezertem s prodeji kolem čtyř tisíc kusů za rok.
Otázkou je, jestli mu začne tato novinka šlapat na paty. Uvnitř totiž najdete praliné z pivního sladu a karamel z černého piva. Krásná kombinace sladkosti a lehké hořkosti dává tomuto větrníku zase jiný rozměr.
Následuje trojice klasičtějších chutí i provedení, vanilkový věneček se spoustou vanilky, kokoska, která mě překvapila komplexností chutí, i když se drží kombinace kokos, marmeláda a čokoláda. A pro milovníky čokolády přibyl sacher.
Foto Votre plaisir
Ten vznikl ve spolupráci s českou bean-to-bar čokoládovnou Ajala, je celý pokrytý jejich 63procentní intenzivní tmavou čokoládou.
„Už dlouho jsme s Ajalou chtěli něco udělat, tak mám z tohoto sachru velkou radost. Jeho úskalí je v tom, že svádí k tomu být suchý, tak jsem ho zkoušel asi v patnácti různých postupech, aby suchý nebyl. A sacher a šampaňské je tak skvělá kombinace,“ vyzdvihuje Hrubec.
A dodává, že všechny dezerty prošly poctivou degustační prací proto, aby si za nimi mohli stát a ztotožnit se s nimi. Nikdy by neprodával něco, co jemu samotnému nechutná.
V nabídce přibylo ještě kvasové pečivo, nadýchané koláče nebo buchty a i snídaně, od míchaných vajíček po chléb obložený nakládanou řepou a farmářským sýrem. Kromě těch každodenních pravidelně pořádají i velké snídaně se speciálním menu a dezertem, který nikdy v nabídce nenajdete.
Ta příští velikonoční s lanýži a šampaňským bude 12. dubna a rezervace je nutná. Pokud chcete zažít kousek pařížské atmosféry v centru Prahy, vaše kroky by měly mířit do Klimentské 1.