Ze stánku na farmářských trzích do malého butiku v Klimentské. Votre plaisir je malá rodinná výrobna z Kbel, ze které se stal etablovaný podnik vysoké cukrařiny v Praze.

Jejich cesta začala v roce 2013, kdy se manželé Gabriela a Michal Hrubcovi rozhodli přenést kousek francouzské cukrářské tradice do českého prostředí. Bez profesionálního gastronomického vzdělání, ale s obrovskou energií a vášní pro kvalitní suroviny začali nabízet dezerty, které na první pohled i v chuti evokovaly francouzskou eleganci. Začala to tehdy citronová tartaletka, kterou ochutnali v zahraničí.

Když jsme se poprvé s Hrubcovými před více než deseti lety potkali u skleničky v malém vinném baru, měli sen si otevřít vlastní butik. To se jim o pár let později povedlo v Soukenické ulici. Prostor ale technicky neodpovídal a ze dne na den museli zavřít.

Dohodli se tehdy se skupinou Ambiente, že se stanou součástí jejich týmu kreativních cukrářů do doby, než se vhodné místo objeví, a plánovali otevřít společně. Nový prostor byl ale v nedohlednu a Hrubcovi se přesunuli do Brna rozjíždět jiný podnik. Mít vlastní místo byl ale vždy pro ně hlavní plán, tak se vrátili do Prahy a podařilo se jim získat prostor současného butiku v Klimentské.

Jejich cukrářský styl byl od začátku osobitý a dezerty byly rozpoznatelné na první pohled. Jako byste přesunuli francouzskou cukrárnu do Prahy, perfektní choux z odpalovaného těsta, citronová tartaletka, kterou všechno začalo, Paris-Brest, jehož příchutě se v čase měnily – teď si dáte třeba pekanovou s espressem, a spousta dalších.

„Za tu dobu se na trhu hodně změnilo, objevila se třeba spousta polotovarů, které jsou i v super kvalitě. My si ale od začátku děláme všechno sami. Naše výroba je řemeslná, osobitá a sezonní a rádi pracujeme s lokálními producenty. To znamená, že některé dezerty si dáte klidně jen velmi krátce a pořád se posouváme dál,“ říká Michal Hrubec, který za rok vymyslí kolem třiceti dezertů.

Na začátku neměli ambice dělat české zákusky, po letech se ale rozhodli pustit i do nich a vybrali si ty nejklasičtější. Přetvořili je do podoby, která odpovídá jejich přístupu a filozofii.

Votre plaisir

Adresa: Klimentská 1, Praha 1
Otevírací doba: úterý až sobota 9-18 hodin

„České dezerty mi vrtaly dlouho hlavou a chtěl jsem vzít ty klasiky, které známe, a říct si, jak bych si je dal já sám. A přesně tak jsem je udělal,“ popisuje Hrubec přístup k interpretaci šesti zákusků, které si většina z nás pamatuje z dětství.

Punčový řez, zákusek, který buď milujete, nebo nesnášíte. Já se řadím spíš do té druhé skupiny a ani Hrubcovi ho nemají rádi, proto to byla výzva.

Tento mě osobně hodně baví, piškot s mandlovou moukou, kyselou rybízovou marmeládou, to celé máčené ve slušné dávce domácího punče a vanilkový krém navrch pro zjemnění sladkosti. Oproti punčákům, které znám, mě zarazila výrazná ovocná chuť punče a hlavně sladkost, která vůbec není přehnaná.

Podobný love–hate vztah budete možná mít i s indiánkem, jedním z nejjednodušších zákusků českých cukráren. Jak Hrubec popisuje, on sám si ho jako malý dával a měl nejradši jenom spodní část piškotu se sněhem, a tak se rozhodl ho ozvláštnit.

Jeho tvar odkazuje na ty úplně původní, ale uvnitř pod čokoládovou krustou se toho děje víc. Kromě vyšlehaného sněhu je ve špičce ještě máslová sušenka a uvnitř vanilkový krém se spoustou vanilky, aby dodal jinou texturu a snížil celkovou sladkost.

Dalším kouskem je větrník, tentokrát v české verzi. Ikonický vanilkový větrník se slaným karamelem, který má Votre plaisir v nabídce úplně od začátku, je dodnes nejúspěšnějším dezertem s prodeji kolem čtyř tisíc kusů za rok.

Otázkou je, jestli mu začne tato novinka šlapat na paty. Uvnitř totiž najdete praliné z pivního sladu a karamel z černého piva. Krásná kombinace sladkosti a lehké hořkosti dává tomuto větrníku zase jiný rozměr.

Následuje trojice klasičtějších chutí i provedení, vanilkový věneček se spoustou vanilky, kokoska, která mě překvapila komplexností chutí, i když se drží kombinace kokos, marmeláda a čokoláda. A pro milovníky čokolády přibyl sacher.

Michal a Gabriela Hrubcovi z Votre plaisir
info Foto Votre plaisir

Ten vznikl ve spolupráci s českou bean-to-bar čokoládovnou Ajala, je celý pokrytý jejich 63procentní intenzivní tmavou čokoládou.

„Už dlouho jsme s Ajalou chtěli něco udělat, tak mám z tohoto sachru velkou radost. Jeho úskalí je v tom, že svádí k tomu být suchý, tak jsem ho zkoušel asi v patnácti různých postupech, aby suchý nebyl. A sacher a šampaňské je tak skvělá kombinace,“ vyzdvihuje Hrubec.

A dodává, že všechny dezerty prošly poctivou degustační prací proto, aby si za nimi mohli stát a ztotožnit se s nimi. Nikdy by neprodával něco, co jemu samotnému nechutná.

V nabídce přibylo ještě kvasové pečivo, nadýchané koláče nebo buchty a i snídaně, od míchaných vajíček po chléb obložený nakládanou řepou a farmářským sýrem. Kromě těch každodenních pravidelně pořádají i velké snídaně se speciálním menu a dezertem, který nikdy v nabídce nenajdete.

Ta příští velikonoční s lanýži a šampaňským bude 12. dubna a rezervace je nutná. Pokud chcete zažít kousek pařížské atmosféry v centru Prahy, vaše kroky by měly mířit do Klimentské 1.