Buďme upřímní, většinou nám smutné bílky přebývají v lednici několik dnů a nevíme, kam s nimi. Proto pro vás máme skvělé řešení, jak zbylé bílky využít, jménem bezé roláda. Tato bílková roláda s ořechy, čokoládovým krémem a ovocem je delikátním důkazem, že by byla velká škoda přebytečné bílky vyhodit.
Tip: Bílky je nejlepší mít oddělené od žloutků alespoň přes noc, získají tak vodnatou konzistenci. Nestrachujte se však, pokud máte bílky čerstvé, roláda se i přesto povede.
Co se zbylými žloutky: Jestli přece jen patříte do skupiny zbývajících žloutků, vyzkoušejte také naše báječné žloutkové řezy, osvěžující citronový koláč, klasiku v podobě crème brûlée či rakviček nebo posnídejte vejce Benedikt s holandskou omáčkou.
Bezé ořechová roláda s čokoládovým krémem
Na 1 roládu potřebujete:
- 220 g odleželých bílků (asi 7 až 8 bílků)
- špetka soli
- 150 g krupicového cukru
- 70 g hladké mouky
- 60 g pekanových ořechů
Na krém:
- 350 g smetanového sýru
- 180 g hořké čokolády
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- ovoce na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech o rozměru 40×30 vystelte pečicím papírem. Odleželé bílky spolu se špetkou soli začněte na nejnižší otáčky v robotu či pomocí ručního šlehače šlehat. Jakmile jsou bílé a mírně našlehané, zvyšte rychlost na maximum a začněte po lžících přidávat cukr. Vždy počkejte cca 20 sekund, až poté přidejte další lžíci. Po zašlehání veškerého cukru šlehejte dále na maximální rychlost po dobu asi 5 až 7 minut. Sníh by měl být dokonale našlehaný, lesklý, bez cukrových krystalků a tak hustý, že ho téměř nepůjde oklepat z metličky.
- Do vyšlehaného sněhu prosejte hladkou mouku a zapracujte ji lehkými tahy stěrkou. Nakonec přimíchejte najemno rozmixované ořechy. S těstem pracujte rychle a zlehka a zbytečně ho nemíchejte, s každým tahem bude řidší.
- Hladké našlehané těsto přelijte na připravený plech a rychle stěrkou či cukrářskou lopatkou uhlaďte. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut či dokud těsto lehce nezrůžoví. Během pečení nasekejte čokoládu na jemné kousky, poté je ve vodní lázni rozpusťte na hladkou čokoládovou omáčku. Nechte kompletně vychladnout.
- Upečený korpus vyndejte z trouby a nechte na plechu vychladnout asi 10 minut. Následně těsto překlopte na čistou utěrku, odlepte pečicí papír a nechte dojít do pokojové teploty. Není potřeba ho zatočit do rolády, jako tomu je u piškotové rolády, bezé těsto je pružné.
- Jakmile je čokoláda kompletně vychladlá (ale stále tekutá), šlehejte smetanový sýr asi 2 minuty. Následně za stálého šlehání přilijte tenkým pramínkem rozpuštěnou čokoládu a opět prošlehejte do hladkého čokoládového krému.
- Ve vedlejší míse vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha, poté ji přidejte spolu s kakaem a vanilkou k čokoládovému krému a prošlehejte dohladka.
- Hotovým krémem potřete vychladlou roládu a zatočte ji delší stranou dovnitř, takže bude tlustší a kratší. Malé množství krému nechte na ozdobu. Ten přesuňte do cukrářského sáčku a ozdobte jím vršek rolády. Nakonec poklaďte ovocem a dejte ztuhnout de lednice alespoň na hodinu.