Vejce Benedikt už dnes nepatří mezi nejoriginálnější brunchová jídla, nicméně mezi ta nejlahodnější je s čistým svědomím zařadit můžeme stále. Pokořte je jednou provždy s naším nepokazitelným receptem, který zvládne i kuchař začátečník.

Foto Eva Malúšová

Domácí máslová houska (respektive anglický muffin), pošírované vejce s tekoucím žloutkem, šťavnatá šunka a famózní holandská omáčka jsou kombinace, která potěší k líné snídani, víkendovému brunchi i jako elegantní večeře.

Pečivo: Použít můžete jakékoli dobré housky (třeba tyto božské burgerové) či kupované snídaňové (ne sladké!) muffiny, ale čerstvě upečené anglické muffiny jsou nepřekonatelné. Rozpis je rovnou na 12 kusů, protože zbylé můžete po vychladnutí zabalit, zamrazit a příště si tak přípravu dost zkrátit. Večer je jen vyndáte z mrazáku a druhý den rozříznuté opečete.

Omáčka: Poctivci můžou holandskou omáčku šlehat ručně metlou nad horkou vodní lázní, pokud ale nepohrdáte moderními technologiemi, pomozte si elektrickým šlehačem nebo tyčovým mixérem, a k varu přiveďte pouze máslo, omáčka je hotová doslova za dvě minuty a je skvělá.

Vejce: Vajíčka používejte vždy co nejčerstvější, protože jedině ta budou při vaření hezky držet tvar. Pokud si jejich čerstvostí nejste jistí, vejce po jednom rozklepněte do sítka a nechejte odtéct nejtekutější část bílku.

Šunka: Já vejce servíruji se šunkou, ale výborná jsou i s nasucho opraženou slaninou, uzeným lososem a avokádem nebo spařeným a ochuceným špenátem.

Foto Eva Malúšová

Domácí anglické muffiny

Na 12 kusů potřebujete:

  • 180 ml vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • ½ lžičky soli
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • Polenta nebo kukuřičná mouka

Postup

  1. Droždí a cukr rozmíchejte v mléce. Do mísy robota připravte mouku, sůl, máslo a vejce, zalijte mlékem a minimálně 5 minut (ručně alespoň 10) hněťte, až vznikne hladké pružné těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a buď nechte kynout jednu hodinu v teple, nebo těsto uložte do lednice do druhého dne. V ideálním případě ho pak hodinu před přípravou vyndejte z chladu.
  2. Těsto vyválejte na pomoučené ploše na 1,5 cm silný plát a naolejovanou skleničkou nebo vykrajovátkem z něj vypichujte 6 až 8 cm velká kolečka. Odkládejte je na plech posypaný polentou a polentou je posypejte i z vrchní strany, housky pak budou pěkně křupavé.
  3. Kolečka nechte ještě hodinu kynout (pokud už se nemůžete snídaně dočkat, tento krok zkrátka vynechejte) a poté je na suché pánvi pozvolna pečte asi 8 minut z každé strany, aby se uvnitř dobře propekla.
  4. Před podáváním muffiny rozřízněte a opečte.
Foto Eva Malúšová

Snadná vejce Benedikt

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 až 8 co nejčerstvějších vajec
  • Sůl 
  • 2 lžíce octa
  • 4 anglické muffiny (nebo housky)
  • 4 až 8 plátků dobré šunky či slaniny

Na holandskou omáčku:

  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • ¼ lžičky soli
  • 1 špetka bílého nebo černého pepře
  • 2 špetky kajenského pepře nebo ostré papriky
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného octa
  • Pažitka na posypání
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Rozkrojte si muffiny a připravte velkou pánev, na které je budete spolu se šunkou opékat.
  2. V širokém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou octa, pak oheň ztlumte, aby voda byla jen těsně pod bodem varu, ten by totiž vejce roztrhal. Vajíčko vždy rozklepněte do hrníčku či misky, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj opatrně vlijte. Stejně pokračujte s dalšími kusy, počítejte 1 nebo 2 kusy na porci. Vejce pošírujte bod bodem varu 3,5 minuty a poté je děrovanou lžící vyndejte na talíř.
  3. Dejte opékat housky a šunku.
  4. Máslo na plotně nebo v mikrovlnné troubě přiveďte k varu a elektrickým šlehačem, tyčovým mixérem či v blenderu asi minutu doběla mixujte žloutky se solí, pepřem, kajenským pepřem a citronovou šťávou.
  5. Tenkým pramínkem poté za stálého šlehání ke žloutkům přilévejte vroucí máslo, až vznikne hustá krémová omáčka. Kdyby byla příliš hustá, zřeďte ji trochou vody, kdyby naopak řídká, přidejte další máslo. Omáčku dolaďte další solí či citronovou šťávou.
  6. Polovinu housky vždy potřete trochou omáčky, položte na ni šunku a vejce a přelijte omáčkou. Posypejte pažitkou či špetkou papriky a ihned podávejte.