Nemusíte být velký milovník kávy, abyste si zamilovali kávovou panna cottu. Ale pokud jím jste, této chuti pravděpodobně propadnete na první ochutnání. Lahodná chuť, sametově hebká textura a snoubení vůně kávy, vanilky a karamelu je opravdový zážitek. Těžko uvěřitelné, jak snadné je takového dezertu dosáhnout.
Ideální je pro přípravu kávové panna cotty čerstvě připravená káva. Pokud by vás trápila absence kávovaru u vás doma nebo kavárny poblíž domu, nahraďte čerstvé espresso instantní kávou. Na 40 ml vody bude stačit ½ lžičky instantní kávy.
Kávová panna cotta s griliášem
Na 4 porce potřebujete:
- 3 plátky želatiny
- 450 ml smetany ke šlehání
- 40 ml silné kávy (2x rispetto)
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 lžíce cukru
Griliáš:
- 100 g cukru
- 50 g pekanových či jiných ořechů
Kávový sirup:
- 30 až 40 ml kávy (espresso)
- 2 lžíce cukru
Postup
- Želatinu vložte do misky se studenou vodou a nechte 15 minut nabobtnat.
- Do hrnce nalijte smetanu, kávu, přidejte cukr a promíchejte. Zahřejte pod bod varu a stáhněte z plotny. Želatinu vyždímejte a vložte do horké smetany. Míchejte, dokud se želatina nerozplyne.
- Směs nalijte do 4 mističek. Pokud budete chtít panna cottu servírovat vyklopenou na talířku, vyberte nižší, širší mističky, ze kterých půjde dezert snadno vyklopit. Panna cottu uložte do lednice a nechte přes noc ztuhnout a vychladit.
- Cukr rovnoměrně rozprostřete v pánvi a zahřívejte, dokud nezkaramelizuje. Do pánve vsypte ořechy a dobře obalte karamelem. Přelijte na pečicí papír a nechte zchladnout a ztvrdnout. Poté nalámejte na menší kusy, přendejte do mixéru a nadrobno rozmixujte.
- Kávu s cukrem svařte v rendlíku na sirup. Nechte zchladnout.
- Mističky s panna cottou, kterou chcete servírovat na talířku, vložte na několik sekund do horké vody až těsně pod okraj. Poté přiklopte talířkem, otočte a obsah misky na něj vyklopte. Servírujte se sirupem a griliášem. Panna cottu, kterou chcete servírovat ve skleničce, zalijte vrstvičkou sirupu a griliáš podávejte zvlášť.