Nemusíte být velký milovník kávy, abyste si zamilovali kávovou panna cottu. Ale pokud jím jste, této chuti pravděpodobně propadnete na první ochutnání. Lahodná chuť, sametově hebká textura a snoubení vůně kávy, vanilky a karamelu je opravdový zážitek. Těžko uvěřitelné, jak snadné je takového dezertu dosáhnout.

Ideální je pro přípravu kávové panna cotty čerstvě připravená káva. Pokud by vás trápila absence kávovaru u vás doma nebo kavárny poblíž domu, nahraďte čerstvé espresso instantní kávou. Na 40 ml vody bude stačit ½ lžičky instantní kávy.

Kávová panna cotta s griliášem

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 plátky želatiny
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 40 ml silné kávy (2x rispetto)
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 lžíce cukru

Griliáš:

  • 100 g cukru
  • 50 g pekanových či jiných ořechů

Kávový sirup:

  • 30 až 40 ml kávy (espresso)
  • 2 lžíce cukru

Postup

  1. Želatinu vložte do misky se studenou vodou a nechte 15 minut nabobtnat.
  2. Do hrnce nalijte smetanu, kávu, přidejte cukr a promíchejte. Zahřejte pod bod varu a stáhněte z plotny. Želatinu vyždímejte a vložte do horké smetany. Míchejte, dokud se želatina nerozplyne.
  3. Směs nalijte do 4 mističek. Pokud budete chtít panna cottu servírovat vyklopenou na talířku, vyberte nižší, širší mističky, ze kterých půjde dezert snadno vyklopit. Panna cottu uložte do lednice a nechte přes noc ztuhnout a vychladit.
  4. Cukr rovnoměrně rozprostřete v pánvi a zahřívejte, dokud nezkaramelizuje. Do pánve vsypte ořechy a dobře obalte karamelem. Přelijte na pečicí papír a nechte zchladnout a ztvrdnout. Poté nalámejte na menší kusy, přendejte do mixéru a nadrobno rozmixujte.
  5. Kávu s cukrem svařte v rendlíku na sirup. Nechte zchladnout.
  6. Mističky s panna cottou, kterou chcete servírovat na talířku, vložte na několik sekund do horké vody až těsně pod okraj. Poté přiklopte talířkem, otočte a obsah misky na něj vyklopte. Servírujte se sirupem a griliášem. Panna cottu, kterou chcete servírovat ve skleničce, zalijte vrstvičkou sirupu a griliáš podávejte zvlášť.