Mrkvový koláč – klasika, dalo by se říct. Ale mnohdy stačí málo, aby se i klasika proměnila v nevšední požitek. Čokoláda, mandle a káva! Kombinace více než slibná. A ve spojení s lahodným korpusem, vláčným díky podmáslí, dost výmluvná k tomu, že sníte více než jeden kousek. Pokud se už teď bojíte zápasu s kaloriemi, zkuste si mrkvový koláč připravit ve zdravější alternativě. Cukr nahraďte xylitolem nebo erythtriolem ve stejném množství a mouku vyměňte za celozrnnou, abyste dezert obohatili o vlákninu a minerály.

Mrkvový koláč s kávovým krémem a čokoládou

Na formu cca 27 x 27 cm potřebujete:

  • 150 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 150 g kysaného podmáslí
  • 250 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g mandlí
  • 70 g hořké čokolády

Na krém:

  • 1 šálek ristretta (20 ml)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 tvaroh – tuhý, z pozlátka
  • 1 polotučný tvaroh – měkký, z vaničky

Na posypání:

  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • strouhaná čokoláda

Postup

  1. Změklé máslo utřete s cukrem do světlé pěny. Postupně jedno po druhém zašlehejte vejce.
  2. Do máslové směsi vlijte podmáslí, přidejte nastrouhanou mrkev, vanilkovou pastu a skořici a prošlehejte.
  3. Ve vedlejší míse promíchejte sypké suroviny – hladkou mouku, sodu, kypřicí prášek, špetku soli a nadrobno nasekané mandlečokoládou. Sypkou směs důkladně promíchejte s již připravenou šlehanou máslovou směsí.
  4. Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Povrch uhlaďte stěrkou. Pečte při 170 °C 45 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
  5. Právě připravenou silnou kávu metličkou promíchejte s moučkovým cukrem. Vzniklý kávový sirup prošlehejte s oběma druhy tvarohu. Krém rozetřete na vychladlý korpus.
  6. Plátky mandlí nasucho opečte dozlatova na pánvi. Po vychladnutí jimi ozdobte povrch koláče. Posypejte ještě hoblinkami čokolády a podávejte. Pokud vám nějaký koláč zbude, uchovávejte jej v lednici.