Bezový sirup vaří leckdo, ale zcela pro něj zapomínáme na náš národní strom, který voní podobně omamně. Využijte právě kvetoucí lípy a připravte si zdravý dezert či sváteční snídani v téměř národních barvách!

Přirozeně bezlepkové pohankové lívance se spoustou zdravého máku doplňte další ryze českou surovinou, tvarohem. Ten zjemníte šlehačkou infuzovanou lipovými květy.

Příliš „zdravá“ chuť pohanky: Pohanková mouka má lehce oříškovou a poměrně zemitou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Pohankové lívance jsou také o něco sušší než ty z klasické bílé mouky, proto, pokud se bojíte příliš „zdravé“ chuti, použijte hladkou pšeničnou mouku.

Pohankové makové lívance bez lepku, s lipovým krémem a ovocem

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 280 g acidofilního mléka, podmáslí či kefíru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce lipového medu
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
  • 130 g pohankové mouky
  • 120 g mletého máku
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Přepuštěné máslo
  • Ovoce k podávání

Na tvarohový krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce sušených nebo 3 hrsti čerstvých lipových květů
  • 250 g tučného tvarohu
  • 4 lžíce lipového medu

Postup

  1. Do přípravy krému se pusťte den předem. Pokud používáte lípu čerstvou, oberte z ní květy a použijte jen ty. Smetanu s lípou přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den odvar sceďte a pořádně vymačkejte přes sítko. Smetanu ušlehejte dotuha. Tvaroh oslaďte medem a opatrně pomocí stěrky vmíchejte ke šlehačce. Krému je poměrně dost, proto ho můžete připravit i jen z polovičního množství.
  3. Acidofilní mléko postupně prošlehejte s vejcem, medem, citronovou kůrou (strouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká), skořicí, solí, moukou, mákem a kypřicím práškem. Na velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo či olej a smažte na ní malé lívance.
  4. Makové lívance podávejte s tvarohovým krémem, čerstvým nebo mraženým povařeným ovocem a případně dalším medem. Těsto můžete upéct i ve vaflovači.