Bezový sirup vaří leckdo, ale zcela pro něj zapomínáme na náš národní strom, který voní podobně omamně. Využijte právě kvetoucí lípy a připravte si zdravý dezert či sváteční snídani v téměř národních barvách!
Přirozeně bezlepkové pohankové lívance se spoustou zdravého máku doplňte další ryze českou surovinou, tvarohem. Ten zjemníte šlehačkou infuzovanou lipovými květy.
Příliš „zdravá“ chuť pohanky: Pohanková mouka má lehce oříškovou a poměrně zemitou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Pohankové lívance jsou také o něco sušší než ty z klasické bílé mouky, proto, pokud se bojíte příliš „zdravé“ chuti, použijte hladkou pšeničnou mouku.
Pohankové makové lívance bez lepku, s lipovým krémem a ovocem
Na 3 až 4 porce potřebujete:
- 280 g acidofilního mléka, podmáslí či kefíru
- 1 vejce
- 1 lžíce lipového medu
- Kůra z 1 bio citronu
- 1 lžička skořice
- 1 špetka soli
- 130 g pohankové mouky
- 120 g mletého máku
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Přepuštěné máslo
- Ovoce k podávání
Na tvarohový krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce sušených nebo 3 hrsti čerstvých lipových květů
- 250 g tučného tvarohu
- 4 lžíce lipového medu
Postup
- Do přípravy krému se pusťte den předem. Pokud používáte lípu čerstvou, oberte z ní květy a použijte jen ty. Smetanu s lípou přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte do druhého dne v lednici.
- Druhý den odvar sceďte a pořádně vymačkejte přes sítko. Smetanu ušlehejte dotuha. Tvaroh oslaďte medem a opatrně pomocí stěrky vmíchejte ke šlehačce. Krému je poměrně dost, proto ho můžete připravit i jen z polovičního množství.
- Acidofilní mléko postupně prošlehejte s vejcem, medem, citronovou kůrou (strouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká), skořicí, solí, moukou, mákem a kypřicím práškem. Na velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo či olej a smažte na ní malé lívance.
- Makové lívance podávejte s tvarohovým krémem, čerstvým nebo mraženým povařeným ovocem a případně dalším medem. Těsto můžete upéct i ve vaflovači.