Vařit jako v Alcronu… Málokterý název se zaryl do češtiny tak pevně, pražský hotel platí za etalon kvality. O to, aby to gastronomicky platilo nadále, se však nově stará člověk z úplně jiné generace, narozený dávno po Listopadu: teprve osmadvacetiletý Lukáš Hlaváček. Jeho filozofie je vlastně jednoduchá: „Dokonalost na talíři podtržená reálným příběhem.“ K tomu má chef podniku La Rotonde výborného mentora, kariéru začínal před sedmi lety pod Romanem Paulusem a pro nutný rozhled si pak došel do nejlepších zahraničních podniků včetně kalifornské michelinské tříhvězdy Meadowood.
Lukášův dotazník
—
Co děláte?
Jsem šéfkuchařem hotelu Alcron Praha.
—
Co byste letos chtěl dokázat a/nebo se naučit?
Vycestovat na stáž do zahraničí, to mi chybí moc. A co nejvíce se sebevzdělávat a posouvat své vaření a svá jídla výš a výš.
—
Jaké jsou vaše tři nejposlouchanější songy na Spotify za rok 2021?
James Bay – Hold Back the River, Imagine Dragons – Birds, Imagine Dragons – Wrecked.
—
Který seriál vás naposledy pohltil tak, že jste se na něj díval nonstop?
Na to bohužel čas moc nemám a nikdy jsem na to ani nebyl, ale moc rád se doma podíváme na The Big Bang Theory.
—
Jaký podcast rádi posloucháte?
Brocast, Ve vatě... a celkově moc rád poslouchám Radovana Vávru a Petra Máru.
—
Do čeho investujete peníze?
V minulém roce to bylo především do bydlení, stabilně ale nejvíce do cestování, navštěvování restaurací a kuchařky.
—
Vaše guilty pleasure je...
Přiznám se, že jsem ani po přemýšlení na nic takového nepřišel, snažím se nedělat v životě něco, za co bych se mohl stydět. Snad jen že se se svou paní moc rád podívám na Výměnu manželek. :)
—
Co je víc – tradice, nebo inovace?
Tradice jsou velmi důležité a měly by se respektovat a dodržovat, zároveň mám ale pravidlo, že co se nevyvíjí, to upadá. Obojí je velice podstatné.
—
Když chceme, aby byl svět lepší místo, co musíme jako společnost/lidstvo začít dělat hned teď? A s čím naopak musíme okamžitě přestat?
O mezilidském chování lidí v Česku by se snad dala napsat kniha, za šest let v zahraničí jsem se nikdy s nikým venku nepohádal nebo na mě nebyl nikdo nepříjemný. U nás vám na to stačí někdy pouze vyjít z domu. Udržitelnost, neplýtvání a ekologie jsou také velmi důležitá témata, ale když se říká A, musí se umět říci i B.
—
Koruna, nebo euro? A proč?
Tradice je úžasná věc, bohužel nás velmi vůči Západu znevýhodňuje. Jestli jsme na ně ekonomicky připraveni, to říci nedokážu, ale euro.
—
Jak bude vypadat Česko za deset let?
Troufám si říci, že jsme díky různým aspektům jedna z nejlepších zemí na žití. Určitě by bylo lepší více pracovat a méně mluvit, každý den chtít být lepšími než předchozí den. Máme na to, nic nám tady nechybí.
—
Proč žijete v Česku? A pokud nežijete, co by se muselo stát, abyste se sem vrátil?
Odjel jsem z Česka v čerstvých 21 letech a vrátil se v 27. Vždy jsem se chtěl vrátit, zahraničí mi moc chybí, ale minulý rok nastal správný čas na návrat. Teď mám úžasnou ženu a syna a dost síly a energie na to, pracovat na sobě a pokusit se zde něco velkého dokázat.
—
Se kterou aplikací trávíte nejvíc času?
Nejvíce asi e-mailový klient a Instagram.
—
Kdybyste kromě toho, co dnes děláte, mohl dosáhnout jiného snu, co by to bylo?
V tomto jsem velice jednoduchý člověk. Nikdy jsem na nic jiného než na vaření nemyslel.