České šéfkuchaře, kteří působí v restauracích oceněných michelinskou hvězdou, spočítáte na prstech jedné ruky. A tohle byl ten nejukrytější: David Málek po maturitě odešel z Česka a mimo dohled médií se přes „michelinky“ v Anglii a ve Slovinsku, kde působil ve slavném podniku Hiša Franko, vypracoval na šéfkuchaře v islandském Dillu, kde loni hvězdu obhájil.
Mimořádně pracovitý a nadaný kuchař nyní tráví roční sabatikl na Novém Zélandu, nahlédnout do jeho mysli a práce můžete v únorovém vydání magazínu Forbes.
Dotazník Davida Málka
Co děláte?
Kuchaře v restauracích oceněných michelinskou hvězdou.
—
Jaké jsou vaše tři nejposlouchanější songy na Spotify za rok 2023?
Same Kind of People od Bukahary, Texas Sun od Khruangbin a Leona Bridgese, Rose Pink Cadillac od Dope Lemon.
—
Kterou knihu jste naposledy četl? A líbila se vám?
The Impossible Climb: Alex Honnold, El Capitan, and the Climbing Life od Marka Synnotta.
—
Se kterou aplikací trávíte nejvíc času?
Instagram.
—
Kdo vám v životě dal nejlepší radu a jak zněla?
Ta nejlepší rada, co jsem zatím dostal, přišla od mého prvního šéfkuchaře z dvoumichelinské restaurace The Hand and Flowers v Anglii. Nikdy nemíchej svůj osobní život s prací. V kuchyni se každý den musíme vypořádat s milionem problémů a přidávat do toho ty osobní udělá náš život jedině horším.
—
Kdo je váš největší vzor a proč?
Podle mého názoru vybrat si jeden vzor v našem oboru je velmi náročné, takže já vzhlížím k pár lidem, se kterými jsem se v životě setkal. Majitel restaurace Dill, Gunnar Karl Gíslason, za to, jakým způsobem vede byznys a jde do všeho vždy po hlavě. I když se nějaký nápad na první pohled nezdá zrovna nejlepší, on z toho vždy dokáže vytvořit něco úžasného. Leonardo Fonseca, dřívější šéfkuchař tříhvězdičkové michelinské restaurace Hiša Franko, za to, jak mi ukázal, že kuchyně na takovém levelu jdou vést přátelsky a zároveň s respektem. A naposledy můj skvělý kamarád a šéfkuchař michelinské restaurace The Angel at Hetton David Scott za to, jak skvělý je kuchař a osobnost. To je člověk, který mě toho v kuchyni naučil nejvíc a nikdy se od něho nepřestanu učit.
—
Jaký je váš nejúčinnější lifehack?
Nevím, jestli se tohle dá nazvat zrovna lifehackem, ale moje ranní rutina před prací. Mám celé ráno naplánované na minuty přesně od momentu, kdy zazvoní budík, až do chvíle, kdy odcházím do práce, abych mohl z toho malého a velmi důležitého kousku dne vytěžit co nejvíc a začít svůj den pozitivně naladěn.
—
Kdybyste se mohl setkat s kýmkoli (žijícím či nežijícím), kdo by to byl a proč?
Matthew McConaughey, zbožňuji ho jako herce i jako osobnost a jeho pohled a názory na život se mi hodně líbí.
—
Čím jste chtěl být jako malý?
Profesionálním sportovcem, můj sen byl reprezentovat Českou republiku na zimní olympiádě v biatlonu.
—
Bojoval byste raději s jednou kachnou o velikosti koně, nebo se sto koňmi o velikosti kachny? A proč?
Sranda, že tahle otázka zrovna nedávno byla náš hlavní topic v kuchyni. Určite jednu kachnu o velikosti koně jednoduše proto, že ta představa, jak se na mě žene sto koní o velikosti kachny, mě děsí víc.