Chtěli jsme dělat jen kávu a snacky, ale trochu se nám to vymklo z ruky
Jednou vejce Benedikt s francouzskou brioškou, prosím. Tak zní nejčastější objednávka v bistro kavárně Malejpodnik. „Překombinovaná a složitá jídla u nás nenajdete,“ usmívají se majitel Martin Svěchota s přítelkyní Evou Šmatlákovou, kteří si vysněný podnik o padesáti metrech čtverečních otevřeli mezi příbramskými paneláky.
Nenápadná kavárna s posprejovanou fasádou, dvěma okny a skromnými stolečky před vchodem nijak zvlášť nevybočuje ze sídlištní šedi. Útulnému interiéru vévodí bílá na stěnách, stropě i barovém pultu.
Výjimečnost se tu skrývá v naleštěných vitrínách s nabídkou chlebíčků a domácích dezertů. Vyhlášené pecky, jako čokoládové brownies s malinami, cheesecake na milión způsobů nebo karamelové větrníky, má na svědomí třiatřicetiletá Eva. „V pečení jsem se našla. Baví mě, když si lidi pro naše sladkosti chodí pravidelně,“ říká.
K dokonalosti nabídku dotahuje menu, které má jen pár položek – vejce Benedikt, vejce Florentine, vejce do skla, turecká vejce, k tomu chleba s avokádem nebo lívance s lotuskovým krémem z karamelových sušenek, ovocem a krémem z mascarpone.
„Napřed jsme chtěli dělat jen kávu a snacky, ale trochu se nám to vymklo z ruky,“ směje se Martin.
Hon za kvalitní kávou
S Evou jsou spolu deset let, seznámili se na mejdanu a od té doby tvoří nerozlučnou dvojku. Eva vystudovala hotelovku, živila se pečením dortů, svatebními cateringy, praxi sbírala v kavárnách a restauracích. Její babička vlastnila v Příbrami hospodu, takže se v oboru pohybuje od dětství.
Oproti tomu Martin o byznysu s kávou, vejci a avokádem nikdy nesnil. Šest let pracoval jako profesionální hasič.
Ke gastru ho přivedla Eva, když spolu objížděli farmářské trhy a nabízeli její domácí dezerty. A pak jednou zakotvili na Pražské náplavce hned vedle sezónního stánku Brewbaru. Výběrová káva od sousedů jim zachutnala natolik, že se o ní začali více zajímat. Objížděli pražské i zahraniční kavárny a bary, ochutnávali různé druhy a sbírali inspiraci. K otevření vlastní kavárny zbýval krůček.
Experimenty se neodpouští
První podnik otevřeli před pěti lety, na začátku měli v nabídce jen kávu, dezerty a chlebíčky. „V Příbrami nic podobného nebylo, rychle se nám začalo dařit. Dělali jsme jen tři jídla a u lidí měla úspěch. Proto jsme nabídku rychle rozšířili o snídaňové menu a víkendové brunche,“ vzpomíná Eva na rychlá start bistra Jinejpodnik.
Některé dny udělali i stovku snídaní denně a po čtyřech letech úspěšného podnikání přibyl i Malejpodnik. „Vize byla jasná – Jinej bude konzerva, Malej na experimenty. Od toho jsme ale brzo upustili, protože se zákazníci dožadovali stejného menu v obou podnicích,“ říká Eva.
Několikrát si prý s Martinem ověřili, že s netradičními novinkami na menším městě neuspějí. Například když se na menu snažili propašovat “nabouchaný“ sendvič s kimchi. „My jsme z toho vždycky nadšení, ale u zákazníků narazíme. Lidé prostě chtějí vejce Benedikt a pořád ty stejné lívance,“ poznamenává Martin smířlivě.
A tak lívance s lotuskovým krémem, ovocem, javorovým sirupem a krémem z mascarpone podávají už čtvrtým rokem. Vlastně není divu, jsou vynikající.
Přesto Malejpodnik čas od času při speciálních akcích provoní i ryby nebo exotika v podobě poke bowl či asijských dobrot.
Malejpodnik tak jede dál, ale Jinejpodnik před půl rokem zavřel. Mladí podnikatelé věří, že ne nadobro. Plánují pro něj nový koncept – velké prostory a nabídku přizpůsobenou denní době: ráno snídaně, odpoledne easy foods a večer by podnik měl fungovat jako bar. „Chceme mít i pekárnu a udírnu na maso,“ dodávají k aktuálním plánům Eva s Martinem.