Flairový barman z Jihlavy
Chci si otevřít vlastní bar a pořádat flairové kurzy
„Před vystoupením bývám nervózní, jakmile ale zazní první tóny, přestávám vnímat a rozjedu to,“ říká s úsměvem Matěj Nováček, jeden z nejlepších juniorských flairových barmanů u nás. Při jeho vystoupení zní hudba a vzduchem létají lahve, peníze, účtenky i židle. Je mu teprve devatenáct, ale už spřádá plány na vlastní byznys.
Flair bartending je komplexní systém práce za barem, zároveň je to show s až akrobatickými prvky. Matěj ji poprvé viděl na dni otevřených dveří velkomeziříčské hotelové školy. Krátký program ho uchvátil natolik, že si podal přihlášku na školu a následně i na flairový kurz.
Dva měsíce po jeho absolvování už předváděl vlastní show na soutěži, tehdy mu bylo mu patnáct. Od té doby sbírá ceny mezi juniory doma i za hranicemi.
Hodiny tréninku denně
Aktuálně Matěj pracuje na nových tricích, brzy ho totiž čeká první soutěž mezi profesionály. „Bude tam daleko větší konkurence a složitější triky. Věřím ale, že můžu předvést dobrou a originální show,“ věří si mladý barman.
K tomu, aby byl zážitek výjimečný, je ale potřeba více než namíchat koktejl a vyhazovat šejkr do vzduchu. Základem úspěchu je také vybrat a namixovat správnou hudbu. „Jak slyším v rádiu nějakou písničku, hned přemýšlím nad jejím tempem a jaké triky by se do ní hodily,“ říká Matěj Nováček.
Flair je pro něj sportem, jinak ho ani nenazývá. Barmanská disciplína totiž vyžaduje hodiny tréninku denně. A někdy to i bolí. „Dodnes mám na pravé ruce jizvu z doby, kdy jsem si o rozbitou lahev prořízl sval,“ ukazuje.
„Samozřejmě přijdou chvíle, kdy triky nejdou. Kdy se nedaří, není čas, není nálada a člověku to vůbec nepřijde jako zábava. Ale právě tyto chvíle oddělují neúspěšné od úspěšných, kteří i přes nezdary vytrvají,“ popisuje Matěj zapáleně.
Teprve nedávno dokončil hotelovou školu, ale zkušenosti už sbíral i v praxi. Třeba během brigád v plážovém baru Windy Point, který na Lipně vede jedna z nejúspěšnějších postav českého flairu David Neumann.
„Je to takový show bar a podle mě jedno z nejlepších míst v Česku pro ty, kteří chtějí s flairem začít. Osobně jsem tam získal spoustu zkušeností,“ chválí si Nováček.
Teď už za barem stojí jen na soutěžích, nedávno se odstěhoval od rodičů do Jihlavy, snaží se postavit na vlastní nohy a zimní sezonu využívá i ke spřádání plánů. „Vždy jsem si chtěl dělat věci po svém,“ usmívá se. „Chci mít cateringovou společnost, otevřít si vlastní bar a pořádat flairové kurzy,“ netají se ambicemi v gastro byznysu.
Přípravu cateringů na eventy pro stovky lidí si ostatně zkusil už na škole. „Byla to pecka. Mohli jsme si vyzkoušet, co všechno podnikání obnáší, a ověřit si, jestli na to máme. Na jaře se chci do podnikání vrhnout naplno,“ říká.
Odpalovák na dobrou noc
Stejně jako ostatní barmani má i Matěj svoji knížku, do které si zapisuje nápady. Ale vymyslet úplně nový koktej je podle něj skoro nemožné. „Cokoli vymyslíte, už někdy namíchal nějaký barman v Jižní Americe,“ vysvětluje.
Jeden majstrštyk z vlastní drinkotéky přesto vybírá – říká mu Abraka dobrou anebo taky odpalovák. Je to půllitrový koktejl s dvojitým Long Islandem, panákem osmdesátiprocentního rumu, žlutým tropic Red Bullem a borůvkovým pyré. „Rekord jsou tři. Pak už vás budou muset kamarádi odvážet domů,“ směje se.