Talentu a vášni pro vaření jsem se zkrátka neubránil
V Čáslavi frčí burgery Made by Bejkn bistro a jeho šéf Ondřej Pilař, posílá se svými limitkami všechny tamní fast foody do propadliště dějin. Každý měsíc přidá na menu dvě „akční bomby“, jejichž chuť, vůně i pověst rychle přesáhne hranice čáslavské gastroscény. Burgery s názvy Rejnbou, Bůček, Blůčíz a Čeněk reinkarnuje pravidelně. „Lidi po nich šílí. Zákazníci chodí hlavně kvůli nim, takže je musíme do meníčka přidávat neustále“ směje se.
Experimentů se Ondřej Pilař rozhodně nebojí. Vždyť hostům už roky podává teplé kyselé okurky v pivním těstíčku a do hranolek klidně dá javorový sirup s křupavou slaninou.
Základem nabídky Bejkn bistra je ale burger s pořádným flákem hovězího, třeba napěchovaný hruškovým chutney, rukolou, červenou cibulí naloženou ve vinaigrette, francouzským ementálem a doladěný lanýžovou majonézou.
Fronty od prvního dne
Dvaatřicetiletý kuchař si svůj sen plní uprostřed čáslavské pěší zóny v podniku s otevřenou kuchyní, do kterého se nevejde víc než deset lidí.
Bistro rozjížděl před čtyřmi lety s dlouholetým kamarádem Ondřejem Mlynářem. Právě on během pandemie přišel s nápadem otevřít v Čáslavi „burgrárnu“ zaměřenou na rozvoz a take-away. Promo na sítích zafungovalo a v den otvíračky byl takový nával, že už po pár hodinách nebylo co prodávat.
Marketing bistru ostatně velmi dobře funguje dodnes, Ondřej Pilař už ale Bejkn bistru šéfuje sám a pravou rukou mu je manželka Stela, která v Čáslavi vede i bowling bar Gumárna by Bejkn.
Majordomus milionáře i šéfkuchař v Irsku
Při pohledu na talíře by jen málokdo hádal, že Ondřej nikdy kuchařinu nestudoval. Na vyšší odborné škole studoval účetnictví a finance, dlouhou dobu hrál florbal a chvíli se živil i jako trenér. Ke kuchyni přičichl až když odpověděl na netradiční inzerát a začal pracovat jako majordomus pro jednoho českého milionáře. Najednou se ocitl ve světě ústřic a humrů.
Nejvíc zkušeností ale nasbíral až v irském Corku, kam odjel pracovat do barbecue restaurace a z umývače nádobí se postupně vyšvihl až na šéfkuchaře. „Talentu a vášni pro vaření jsem se zkrátka neubránil,“ směje se majitel čáslavského podniku.
Když se před čtyřmi lety vracel do Česka, vezl si s sebou manželku Stelu, kterou v Irsku poznal, a taky odhodlání rozjet vlastní podnik.
Třešňovo-burgerový experiment
Zkušenosti z Irska doma využívá nejen při vaření, ale i v přístupu k zaměstnancům, kteří u něj začínají od píky. „Od rozvozu a umývání nádobí přes přípravu zeleniny a různých omáček až po finální jídlo. Všichni v týmu se posouvají a díky tomu bistro šlape, i když v něm už netrávím deset hodin denně. Jsem jim za to vděčný,“ usmívá se Ondřej Pilař.
Na své práci prý nejvíc miluje její různorodost. „A taky je to trochu adrenalin, protože nikdy nevíte, jaká výzva vám do cesty přijde druhý den.“
V jeho burgerech se musí odrážet sezónnost. „Třeba, když byly třešně, tak jsme z nich udělali mírně pálivé chutney, které jsme v burgerech kombinovali s modrým sýrem a sladkokyselou majonézou,“ popisuje.
Objednat si v Bejkn bistru můžete i sladké speciality jako „kýlájmpáj“, čili sušenkový crumble se šlehačkou, limetkou, měkkým sýrem a kondenzovaným mlékem.
Ondřej s manželkou kromě péče o dva podniky navíc odbavují jeden catering za druhým. „Miniburgery, řízky i fajnový guláš,“ popisují základ cateringové služby. I s bistrem mají spoustu dalších plánů. Plánují další akční menu, ve venkovním prostoru Gumárny chtějí dělat pop-upy, s foodtruckem objíždět letní akce a o víkendech připravovat brunche. „Pořád vymýšlíme nějaké bejkárny,“ směje se majitel Bejkn bistra.