Brněnské podniky The Roses
Ať si každý pije kávu, jak mu chutná
Bratrům Vojtovi a Matyáši Růžičkovým kávový byznys kvete pod rukama. K jejich brněnské kavárně během sedmi let přibyla akademie pro baristy, pražírna, import zelené kávy a taky espresso bar v centru Brna, kde učí lidi pít vlastní míchané kávové nápoje. To vše pod značkou The Roses.
„Vezeme s sebou pH i alkoholmetr, budeme měřit cukernatost, abychom měli nejpřesnější data a věděli, co má na co vliv,“ vypráví bratři Růžičkovi před dvoutýdenní cestou do Etiopie. V kávovém byznysu razí direct trade, nejférovější cestu kávy přímo od pěstitelů až do mlýnku. V africké zemi nebudou poprvé, pravidelně kontraktují sklizně přímo u místních farmářů a zároveň je učí novým technikám.
„Vyzkoušíme bakterie mléčného kvašení dodávající kávovým třešním vyšší aciditu a hlubší chutě. A také koji fermentaci, při které se třešně fermentují plísní z japonské rýže,“ popisují zasvěceně. Sušení pak už nechají na farmářích, kteří do Brna pošlou výsledný vzorek kávy. „A my doufáme, že z toho bude něco zajímavého,“ usmívá se čtyřiadvacetiletý Vojta.
Dodávky kávy si napřímo domlouvají i v Panamě nebo Kolumbii, a tak mohou porovnávat: Afrika je prý v adaptaci nových trendů pomalejší, takže tamním farmářům metody bráchů z Brna pomáhají k lepším sklizním i kvalitě kávy.
Do Etiopie už z Brna putovaly za zelenou kávu jednotky milionů korun a má to i jiný než čistě byznysový rozměr. „Z našich peněz se tam budují školy, staví se silnice, děti můžou dostat lepší vzdělání. To nás baví,“ říká osmadvacetiletý Matyáš Růžička.
Kofeinový kick, pivo a hranolky
Mladšího Vojtu zaujal pákový kávovar už v jeho dvanácti letech, o čtyři roky později začal objíždět soutěže baristů. Pět let sbíral úspěchy a pak získal i nejprestižnější titul v oboru – Barista roku.
To už se ale u Růžičkových vařilo i domácí pivo. Vojta s Matyášem totiž dali na radu táty, zkušeného byznysmena i investora, a před sedmi lety otevřeli v brněnském Králově Poli The Roses Beer & Coffee.
Koncept kavárny a pivního baru si prý klientelu našel rychle. Funguje na dopoledních snídaních a kávě, odpoledne se překlápí do nabídky burgerů, hot dogů, domácích hranolek a řemeslných piv ze čtyřiceti převážně moravských pivovarů.
Na mlýnku Růžičkovi točí různé druhy kávy téměř denně. Baví je, když zákazníci můžou chutě porovnávat a ptát se proškoleného personálu. „Nejsme ale kávoví nacisti, ať si každý pije kávu, jak mu chutná,“ vzkazují.
V edukaci klientů se dokonale vyřádí v další odnoži byznysu: školicí centrum The Roses Barista Academy otevřeli v centru Brna před necelými dvěma lety.
„Děláme kurzy pro veřejnost, začínající baristy i profíky. Pražírny k nám jezdí na školení o zelené kávě. Fungujeme i jako konzultanti pro začínající majitele kaváren,“ popisuje Vojtěch Růžička. „Školíme až třikrát týdně. Rukama nám prošly už stovky klientů.“
Další růže už letos
Od jara minulého roku si Růžičkovi pronajímají i pražírnu a také tenhle byznys jim pomalu roste – ještě letos chtějí pražit ve vlastních prostorech.
Opravdové kávové fajnšmekry pak zvou do The Roses Coffee & Store v centru Brna. Malý espresso bar nabízí exkluzivní kávy z českých i evropských pražíren. „Každý den máme nové kávy na mlýnku a dva druhy batch brew,“ říká Matyáš, který se v byznysu stará o provoz, zásobování, akce a taky nábor nových lidí do čtyřicetičlenného týmu. „Já to odmakám a brácha sedí ve školicím centru,“ směje se.
„A kromě toho pražím,“ zdůrazňuje Vojta, jehož doménou je hlavně import zelené kávy z Etiopie, školení a konzultace. Pohádají se někdy? „Jasně že jo. Ale zase si rychle odpustíme,“ přitakávají svorně.
Pravidelně si čistí hlavu na motorkách. Společně vyrážejí i na delší tripy po Evropě, zastavují v kavárnách, inspirují se a plánují. Vize pro letošní rok? Rozvíjet stávající projekty, rozšířit direct trade o další země a otevřít třetí podnik v Brně. Chtějí mít větší kuchyni, kde by mohli „víc kouzlit“ a k brunchům, skvělé kávě, vybranému pivu a vínu hodlají přidat i cukrařinu. „Chceme si sami péct pro všechny naše podniky,“ vyhlašují.