2 porce
Ingredience
- 100 g kapřího mlíčí
- 50 g kapří jikry
- 150 ml smetany
- 30 g másla
- 1 kedluben
- 200 g vody
- 100 g bílého vinného octa
- 50 g cukru
- 10 g soli
- šťáva z poloviny citronu
- listy kadeřávku
Postup přípravy
1. Smetanu dáme do kastrůlku a svaříme cca o 1/3, poté do ní zašleháme studené máslo na kostky až se rozpustí, přivedeme k varu a odstavíme z tepla.
2. Jako další krok si naložíme kedluben. Vodu, ocet, cukr a sůl dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Oloupaný kedluben nakrájíme na tenké plátky a poté na jemné nudličky. Horkým nálevem zalijeme a necháme vychladit.
3. Jikry dáme do sítka, více osolíme a sítko položíme na hrnec s dřevěnou štěpkou. Štěpku zapálíme, necháme rozhořet, sítko položíme navrch, zakryjeme alobalem a necháme udit alespoň 30 minut. Poté jikry lehce dopečeme v troubě do sucha.
4. Kadeřávek osmažíme v oleji a necháme okapat na papírové utěrce.
5. Poté už stačí jídlo zkompletovat. Mlíčí osolíme a opečeme na másle z obou stran do zlatova a nakonec opepříme.
6. Do smetanové omáčky přidáme uzené jikry, sůl, šťávu z citronu, prohřejeme, dáme na talíř, na omáčku položíme opečené mlíčí. na to položíme nakládanou kedlubnu a na ni smažený kadeřávek.